Έκθεση ΙΕΑ: Επιτάχυνση των πολιτικών υδρογόνου από τις κυβερνήσεις - Τέρμα οι ψεύτικες εκκινήσεις

Έκθεση ΙΕΑ: Επιτάχυνση των πολιτικών υδρογόνου από τις κυβερνήσεις - Τέρμα οι ψεύτικες εκκινήσεις
Η έκθεση ανέφερε ότι το κύριο εμπόδιο στην εκτεταμένη χρήση υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι το κόστος παραγωγής του

Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα και πιο αποφασιστικά σε μια σειρά μέτρων πολιτικής που θα επιτρέψουν στο υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα να εκπληρώσει τις δυνατότητές του για να βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές και να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Η έκθεση «Global Hydrogen Review 2021» του IEA σημείωσε ότι, επί του παρόντος, η παγκόσμια παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι ελάχιστη, το κόστος της δεν είναι ακόμη ανταγωνιστικό και η χρήση της σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές παραμένει περιορισμένη. Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα βρίσκεται στα πρόθυρα της σημαντικής μείωσης του κόστους και της εκτεταμένης παγκόσμιας ανάπτυξης, πρόσθεσε. Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανέφερε ότι 17 χώρες έχουν εκδώσει στρατηγικές για το φυσικό αέριο

Η έκθεση ανέφερε ότι το κύριο εμπόδιο στην εκτεταμένη χρήση υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι το κόστος παραγωγής του. «Αυτό απαιτεί είτε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή του από νερό, είτε χρήση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα εάν το υδρογόνο παράγεται από ορυκτά καύσιμα» δήλωσε ο IEA.

Η αναγκαιότητα των επενδύσεων

Απαιτούνται επενδύσεις και επικεντρωμένες πολιτικές για να κλείσει το χάσμα τιμών μεταξύ υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υδρογόνου έντασης εκπομπών που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Η παγκόσμια ικανότητα ηλεκτρολυτών, που παράγουν υδρογόνο από το νερό με ηλεκτρική ενέργεια, διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με περίπου 350 έργα υπό ανάπτυξη και άλλα 40 έργα σε αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Εάν υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, η παγκόσμια παροχή υδρογόνου από ηλεκτρολύτες - η οποία δημιουργεί μηδενικές εκπομπές με την προϋπόθεση ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι καθαρή - θα φτάσει τους 8 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε: «Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα και την ενέργεια.

Έχουμε ξαναζήσει ψευδείς εκκινήσεις με υδρογόνο, οπότε δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την επιτυχία δεδομένη. Αυτή τη φορά, όμως, βλέπουμε συναρπαστική πρόοδο όσον αφορά το καθαρότερο υδρογόνο, το οποίο είναι διαθέσιμο και προσιτό για χρήση σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης