Ενέργεια

ΗΠΑ: Άνοδος 9% στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω ανησυχιών για την Ευρώπη

ΗΠΑ: Άνοδος 9% στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω ανησυχιών για την  Ευρώπη
Οι αναλυτές λένε, ότι η αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη είναι περισσότερο από 20% χαμηλότερα από το κανονικό σε σχέση με άλλες χώρες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τελικά 9% και έκλεισαν στα 5,978 δολ/mmbtu στις 30.9 καθώς οι ανησυχίες, ότι η Ευρώπη δεν θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης ενίσχυσε τις παγκόσμιες τιμές σε νέα επίπεδα ρεκόρ, διατηρώντας ισχυρή τη ζήτηση για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να αυξάνονται περίπου κατά 9%, οι traders σημείωσαν ότι οι τιμές των ΗΠΑ συγκρατήθηκαν λόγω του ήπιου καιρού στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εγχέουν περισσότερο αέριο στα αποθέματα από ό, τι συνήθως για αυτήν την περίοδο του έτους.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφορίας (EIA) ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρόσθεσαν φυσικό αέριο περισσότερο από το συνηθισμένο, 88 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) κατά την εβδομάδα που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου.
Αυτό ήταν λίγο πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 87 bcf που προέβλεπαν σε δημοσκόπηση του Reuters και συγκρίνεται με αύξηση 74 bcf την ίδια εβδομάδα πέρυσι και μέση αύξηση πενταετίας (2016-2020) 72 bcf.

Αποθέματα

Η «ένεση» της περασμένης εβδομάδας αύξησε τα αποθέματα στα 3,170 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), ή 6,3% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 3,383 tcf για αυτήν την περίοδο του έτους.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ θα φτάσουν περίπου τα 3,5 tcf στην αρχή της χειμερινής περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο, το οποίο ανέφεραν ότι θα ήταν ένα άνετο επίπεδο παρόλο που υπολείπεται του μέσου όρου των πέντε ετών των 3,7 tcf για εκείνη την εποχή. Το πρόβλημα δεν είναι ακραίο πουθενά, όσο στην Ευρώπη, όπου οι αναλυτές λένε, ότι η αποθήκευση αερίου είναι περισσότερο από 20% κάτω από το κανονικό σε ορισμένες χώρες.
Σε μια ασταθή εβδομάδα συναλλαγών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση Νοεμβρίου αυξήθηκαν αρχικά 20 σεντς, ή 3,7%, στα 5,677 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) .
Μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου έκλεισαν τη Δευτέρα, 11% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2014 και μειώθηκαν κατά 6% την Τετάρτη.

Δαικυμάνσεις

Οι traders εκτιμούν ότι οι διακυμάνσεις των τιμών ενισχύθηκαν από τις κερδοσκοπικές συναλλαγές γύρω από τη λήξη των συμβολαίων του Οκτωβρίου την Τρίτη.
Για τον μήνα, ο πρώτος μήνας ήταν περίπου 29%, ο υψηλότερος από τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό θέτει το συμβόλαιο σε τροχιά αύξησης για 6ο συνεχόμενο μήνα για πρώτη φορά από την επίτευξη 7μηνου ρεκόρ τον Ιούνιο του 2008.
Κατά τη διάρκεια αυτούς τους έξι μήνες, το συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 84%. Με τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ ή σχεδόν κοντά στα $ 32 ανά mmBtu στην Ευρώπη και $ 30 στην Ασία έναντι περίπου $ 6 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι traders είπαν ότι οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να αγοράζουν όλο το LNG που θα μπορούσαν να παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά τις μειώσεις σε πολλά εργοστάσια αυτόν τον μήνα η Refinitiv εκτιμά ότι η ποσότητα αερίου που ρέει στις εξαγωγικές μονάδες LNG των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (bcfd) μέχρι τώρα τον Σεπτέμβριο από 10,5 bcfd τον Αύγουστο. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές είναι οι παγκόσμιες τιμές, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν περίπου 10,5 bcfd φυσικού αερίου σε LNG. Οι παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι αργότερα φέτος για να πάρουν περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το έκτο τρένο υγροποίησης στο Sabine Pass της Cheniere Energy Inc (LNG.A) και το Calcasieu Pass της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή LNG σε δοκιμαστική λειτουργία

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης