Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θρίλερ στην χονδρεμπορική από την συζευγμένη Ιταλία - Ανταγωνιστική η ελληνική αγορά - Στα 80e/MWh το TTF!

Θρίλερ στην χονδρεμπορική από την συζευγμένη Ιταλία - Ανταγωνιστική η ελληνική αγορά - Στα 80e/MWh το TTF!
Η ιταλική αγορά σημείωσε άλμα 22,2% και η τιμή διαμορφώθηκε στις 29/9 στα 218,41 ευρώ/MWh, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο όλης της ΕΕ
Το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζεται προκαλώντας ρίγη, ενώ οι τιμές του ηλεκτρισμού να ακολουθούν την αλματώδη άνοδο κυρίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού τις δυο τελευταίες εβδομάδες η τιμή φαίνεται να έχει βρει νέο σημείο ισορροπίας κοντά στα 150 ευρώ/MWh, με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα να μειώνεται ελαφρά και αντιστοίχως να αυξάνεται η χρήση του λιγνίτη. Ερωτηματικό παραμένει εάν η εκρηκτική άνοδος της τιμής του ρεύματος σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία με την αγορά της οποίας μάλιστα είναι συζευγμένη η ελληνική, δείχνουν το τι πρόκειται να επακολουθήσει σε όλη την Ευρώπη.
Η ιταλική αγορά σημείωσε άλμα 22,2% και η τιμή διαμορφώθηκε στις 29/9 στα 218,41 ευρώ/MWh, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο όλης της ΕΕ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Ισπανία και την Πορτογαλία με 189,90 ευρώ/MWh και αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα κατά 3,9%. Φθηνότερη αγορά της Ευρώπης είναι η πολωνική με τις πολλές ανθρακικές μονάδες και τιμή στα 106,65 ευρώ/MWh.

Ανταγωνιστική η ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (29/9) παρουσιάζει μείωση κατά 6% και διαμορφώνεται στα 147,56 ευρώ/MWh, παρότι η ζήτηση εμφανίζει αύξηση κατά 3%. Αναμένεται υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο 34%, το φυσικό αέριο περιορίζεται στο 45% και το μερίδιο του λιγνίτη φθάνει στο 13%, με τις εισαγωγές να καλύπτουν το 6%, τα υδροηλεκτρικά το 3% και τις εξαγωγές να φθάνουν στο 16% του όγκου ηλεκτρικής ενέργειας που θα διακινηθεί σήμερα στην αγορά.
Εν τω μεταξύ η αλματώδης πορεία των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζεται, με αύξηση τη Δευτέρα (27/9) στις τιμές του ολλανδικού TTF για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, κατά 11% ή κατά 6,635 ευρώ/MWh, στα 76,875 ευρώ/MWh. Ανοδική ήταν και χθες 28/9 η τάση, με τις τιμές του ΤΤF Οκτωβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να ανεβαίνει πριν το κλείσιμο στα 79,545 ευρώ/MWh, κοντά στα 80 ευρώ.
Πέρα από τους τεχνικούς λόγους που συνέβαλαν στην αύξηση - λόγω της ζήτησης που εκδηλώνεται καθώς πλησιάζει ο Οκτώβριος και λήγει η προθεσμία για την εκπλήρωση του συμβολαίου - η εκρηκτική αύξηση των τιμών του αερίου που πλήττει την Ευρώπη όχι μόνον δεν λέει να κοπάσει αλλά φαίνεται ότι επεκτείνεται και στις αγορές άλλων καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο και βέβαια του ηλεκτρισμού.

Ανησυχία για το έλλειμμα τροφοδοσίας την χειμερινή περίοδο

H Gazprom που είδε την τροφοδοσία της προς την Ευρώπη, διαμέσου του αγωγού Yamal να μειώνεται στο μισό την Τρίτη 28/9, χαρακτήρισε την εξέλιξη προσωρινή.
Το σοβαρό έλλειμμα προσφοράς φυσικού αερίου που παρατηρείται στην Ευρώπη, όχι μόνον για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των αποθηκών αλλά και γενικότερα, εντείνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας και οδηγεί στην αύξηση τιμής και των άλλων καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή και τη θέρμανση.

Η κρίση του φυσικού αερίου αναμένεται να ενταθεί όσο εισερχόμαστε στη χειμερινή περίοδο θέρμανσης στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς η προσφορά δεν αρκεί για να καλύψει ούτε την τρέχουσα ζήτηση, πολύ μάλλον περισσότερο την αυξημένη ζήτηση του χειμώνα.
Η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη οδήγησε πολλές βιομηχανίες λιπασμάτων να μειώσουν την παραγωγή τους, πράγμα που μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, αν συνεχιστεί επί μακρόν. Ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενα μπλακ άουτ αλλά και κλείσιμο παραγωγικών μονάδων.

Σε τι ελπίζουμε για την εξομάλυνση


Πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Αν ο Οκτώβριο είναι ήπιος όσον αφορά στις θερμοκρασίες δεν αποκλείεται οι τιμές του αερίου να μείνουν στάσιμες ή να αποκλιμακωθούν ελαφρά για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με αναλυτές του εξειδικευμένου οίκου ICIS. Από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό, με τους αναλυτές να μην βλέπουν ουσιαστική αποκλιμάκωση πριν τον Απρίλιο του 2022.
Εν τω μεταξύ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, την περασμένη εβδομάδα και παρά την άνοδο της τιμής του αερίου, παρατηρήθηκε μία κάμψη της μέσης τιμής του ρεύματος. Διαμορφώθηκε στα 139,03 ευρώ/MWh, κατά 4,8% κάτω από την αντίστοιχη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα στο 51% από 55% κατά το προηγούμενο επταήμερο, ενώ αυξήθηκε η συμμετοχή του λιγνίτη στο 12% από 10% και το μερίδιο των ΑΠΕ μειώθηκε στο 28% από 30%, με τη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών να μένει σταθερή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης