Η άποψη του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία σε έκθεση του Μαΐου ανέφερε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα πετρελαίου εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Η χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στο World Oil Outlook 2021, προσθέτοντας την ισχυρή ανάπτυξη που είχε ήδη προβλεφθεί για το 2021 και το 2022, και επιστροφή της ζήτησης στα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019.
«Η ζήτηση ενέργειας και πετρελαίου αυξήθηκε σημαντικά το 2021 μετά τη μαζική πτώση το 2020», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo στον πρόλογο της έκθεσης.
"Η συνεχιζόμενη επέκταση προβλέπεται μακροπρόθεσμα".
Με την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ+ - χαλαρώνει το ρεκόρ περικοπών της προσφοράς που έγιναν πέρυσι. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δεν μπορούν να αντλήσουν περισσότερα εξαιτίας εν μέρει της έλλειψης επενδύσεων και αυτό έχει αυξήσει τις τιμές.
Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης τις εκτιμήσεις του για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου, επικαλούμενη αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών που προκλήθηκαν από την πανδημία και τον ανταγωνισμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί μετά το 2035, ανέφερε η έκθεση.
Η περσινή έκθεση ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει το ποσοστό του 2019 το 2022 και όχι το 2023. Τώρα η ζήτηση αναμένεται να φτάσει τα 106,6 εκατομμύρια βαρέλια το 2030, μειωμένη κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως από τα περσινά επίπεδα και 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από την άποψη του ΟΠΕΚ το 2007 για το 2030 επιθυμών να είναι.
Με την ταχύτερη αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας, το σενάριο Accelerated Policy and Technology, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.
"Η τηλε -εργασία/το σπίτι γίνεται κανόνας για πολλές εταιρείες ως αποτέλεσμα της πανδημίας", ανέφερε ο ΟΠΕΚ. "Η μακροπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα περιοριστεί από την αυξανόμενη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων".
Περικοπές
Πέρυσι ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε για περικοπές ρεκόρ παραγωγής 9,7 εκατομμυρίων βαρέλι ημερησίως, που ισοδυναμεί με το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Με την ανάκαμψη της ζήτησης, αυτά τα βαρέλια επιστρέφουν στην αγορά, αλλά ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ενταθούν οι επενδύσεις σε προμήθειες για να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση. Πέρυσι, οι ανερχόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για πετρέλαιο μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% στα περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πανδημίας. «Είναι σαφές ότι η υποεπένδυση παραμένει μία από τις μεγάλες προκλήσεις για τη βιομηχανία πετρελαίου», έγραψε ο Barkindo.
«Χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις, υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω αστάθεια και μελλοντικό ενεργειακό έλλειμμα». Ο ΟΠΕΚ βλέπει την ζήτηση για πετρέλαιο να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αλλά η αύξηση της προσφοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εξωτερικούς παραγωγούς σημαίνει ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ το 2026 θα είναι πιθανότατα 34,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτω από το επίπεδο του 2019, ανέφερε.
Η φετινή πρόβλεψη ζήτησης για το 2045 μειώθηκε στα 108,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα από πέρυσι. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ είναι αισιόδοξος για τις μελλοντικές του προοπτικές, βλέποντας το μερίδιο αγοράς του να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες καθώς ο ανταγωνισμός από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ θα μειωθεί. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η περιορισμένη παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, θα κορυφωθεί γύρω στο 2030. "Το πετρέλαιο αναμένεται να διατηρήσει την νούμερο ένα θέση του στο ενεργειακό μείγμα", έγραψε ο Barkindo.
www.worldenergynews.gr