Ένας διαφορετικός τρόπος για να προχωρούσε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι αυτός που θα συνδύαζε τη διάθεση των μετοχών του Δημοσίου με την ταυτόχρονη αύξηση κεφαλαίου, όπως έγινε κατά την είσοδο της Εθνικής στο αμερικάνικο χρηματιστήριο το 1999. Η λύση θα ήταν να υλοποιηθεί αύξηση 850 εκατ ή περισσότερα και ταυτόχρονα το δημόσιο με μια παράλληλη συναλλαγή να υλοποιήσει placement ώστε να διαθέσει το 17% σε επενδυτές. Για το 17% σε παρούσες αξίες θα μπορούσε να αντλήσει 300 με 320 εκατ ευρώ.
Το βασικό διακύβευμα της αύξησης δεν είναι τα 850 εκατ – 1 δισ. που θα αντλήσει η ΔΕΗ ,αλλά ο τρόπος που θα υποστεί dilution το ελληνικό δημόσιο καθώς από 51% θα υποχωρήσει στο 33% με 34%.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δαιμονοποιηθούν, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, ενίσχυσης των κεφαλαίων αλλά στην πράξη κάθε φορά που υλοποιείται αύξηση… ο μόνος που χάνει είναι το ελληνικό δημόσιο.
Η εναλλακτική λύση
Η ΔΕΗ αποτελεί ακόμη μια περίπτωση, που θα μπορούσε να ακολουθηθεί άλλος δρόμος αρκετά συμβατός με τις πρακτικές στην ελεύθερη αγορά. Το παράδειγμα μας το δίνει η Εθνική τράπεζα όταν εισήχθη το 1999 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Χρησιμοποιήθηκε διττό μοντέλο όπου υλοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου και πώληση παλαιών μετοχών.
Πρακτικά θα μπορούσε το δημόσιο να πουλήσει τις μετοχές του, όχι απλά να υποστεί dilution – αραίωση – απίσχναση και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αυξηθεί η μετοχική βάση και να αντληθούν νέα κεφάλαια.
Κάποιοι επικαλούνται ότι η ΔΕΗ έπρεπε να βρει κεφάλαια, αλλά ήδη έχει πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Το επιχείρημα ότι θα κερδίσει πολλαπλάσια το δημόσιο μέσω της αραίωσης – μείωσης του ποσοστού επειδή θα μπορούν νέοι μέτοχοι και θα ανεβάσουν την μετοχή είναι προσχηματικός λόγος κατά ορισμένους, αφού η ΔΕΗ με το υφιστάμενο μετοχικό καθεστώς από τα 4 βρέθηκε στα 10 ευρώ. Μια ισχυροποιημένη ΔΕΗ όμως, σύμφωνα με την σημερινή κυβερνητική επιλογή για την οποία η μετοχή θα πάει από τα 8 στα 16 ή ακόμα και στα 20, διπλασιάζοντας κατ’ ουσίαν την κεφαλαιοποίηση που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. θα έχει ανεβάσει τη συμμετοχή του δημοσίου από το 1 δισ. που θα είναι μετά την αύξηση κεφαλαίου με το 34% στο 1,5-1,6 δις. δηλαδή 50% υψηλότερα.
Η αποτίμηση του ποσοστού του δημοσίου στην ΔΕΗ σήμερα είναι 935 εκατ ευρώ – με ποσοστό 51% -.
Μετά την αύξηση το ποσοστό του δημοσίου θα έχει υποχωρήσει στο 34% - καταστατική μειοψηφία – και θα αποτιμάται η ΔΕΗ συνολικά 2,8 με 2,9 δισεκ. ευρώ.
Το ποσοστό του δημοσίου στο 34% θα έχει παραπλήσια αξία δηλαδή 950 εκατ ευρώ.
www.worldenergynews.gr