Στήριξη των πράσινων PPAs για τη βιομηχανία, παρέμβαση στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων (ETS), για να μην αυξηθούν υπερβολικά οι τιμές του CO2 και χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, ζητά η ευρωπαϊκή βιομηχανία εκφράζοντας αγωνία για την αύξηση του κόστους ενέργειας που οδηγεί ήδη σε μείωση της παραγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντείνει τον κίνδυνο μετεγκατάστασης της παραγωγής.
Με επιστολή της προς πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον η Eurometaux, ο σύνδεσμος των ευρωπαϊκών βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων, εκφράζει την ανησυχία της για τη δραματική αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι αυξανόμενες τιμές έχουν ήδη οδηγήσει σε περικοπές παραγωγής και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μετεγκατάσταση του τομέα εκτός Ευρώπης εάν δεν αντιμετωπιστούν.
Το Green Deal υπονομεύεται
«Ανησυχούμε επίσης, αναφέρει η επιστολή της Eurometaux ότι εάν ο ηλεκτρισμός παραμένει πολύ ακριβός, θα αποθαρρυνθεί τη στροφή της βιομηχανίας στον ηλεκτρισμό ως οδό απαλλαγής από τον άνθρακα, υπονομεύοντας τους στόχους του Green Deal».
Στη συνέχεια της επιστολής παρουσιάζεται η εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνονται σταθερά από τις αρχές του 2021, με δραματική αύξηση στα κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν φθάσει τα 168 ευρώ/MWh στην Ολλανδία και τη Γερμανία, τα 188 ευρώ/MWH στην Ισπανία, 169 ευρώ/MWH στη Γαλλία, 175 ευρώ/MWh στην Ελλάδα, 150 ευρώ/MWh στη Ρουμανία, 171 ευρώ/MWH στη Βουλγαρία και 121 ευρώ/ MWh στις Σκανδιναβικές χώρες έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2020, όταν οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 40 ευρώ/ MWh.
Η βιομηχανία απέναντι με το κόστος
Για παράδειγμα για έναν παραγωγό αλουμινίου που καταναλώνει 14,5 MWh ανά τόνο αλουμινίου, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από 580 ευρώ/τόνο αυξάνεται σε 2.000 ευρώ/τόνο τιμή μεγαλύτερη κατά περιόδους από την τιμή LME του αλουμινίου οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε υψηλό έξι ετών.
Όπως αναφέρει η επιστολή οι παραγωγοί αλουμινίου, χαλκού, νικελίου, ψευδαργύρου και πυριτίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των βιομηχανιών, που επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς τα μη σιδηρούχα μέταλλα παράγουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από οποιοδήποτε άλλο υλικό και τιμολογούνται παγκοσμίως ως εμπορεύματα.
Τα εργοστάσια περιορίζουν ήδη την παραγωγή τους ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, και ανησυχούμε ότι ο κίνδυνος μετεγκατάστασης είναι προ των πυλών εάν οι υψηλές τιμές γίνουν σταθεροποιηθούν.
Όλα αυτά τα μέταλλα θα απαιτηθούν σε μεγαλύτερους όγκους για την υλοποίηση των στόχων του Green Deal αφού είναι αναγκαία για μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες και υποδομή δικτύου. Οι αιτίες της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύπλευρες και αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει μια απλή λύση στο πρόβλημα, που ενδέχεται να ενταθεί περαιτέρω κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω των ανησυχιών για τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Σύνδεσμος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δουλέψει με τα κράτη μέλη και να επιδιώξουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένες ουσιαστικές ενέργειες όπως:
Παρακολούθηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τον κίνδυνο black out κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Διατήρηση των τιμών ETS ώστε να μην αυξηθούν υπερβολικά χρησιμοποιώντας το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς.
Ενθάρρυνση προγραμμάτων που υποστηρίζουν εταιρικές συμφωνίες αγοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) που απευθύνονται ειδικά σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα σε ανταγωνιστικές τιμές για τη βιομηχανία και διατήρηση επαρκούς εφεδρικής χωρητικότητας στο δίκτυο.
Ανάπτυξη πιο ευέλικτων κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αντιδρούν ανάλογα κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης. Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν σε απρόβλεπτες αποτυχίες που μπορεί να συμβούν στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα
Επιπλέον, η Επιτροπή πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να μειώσουν ή να περιορίσουν τους φόρους και τις προσαυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια για να αντισταθμιστεί πλήρως το έμμεσο κόστος του ETS. Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο θα κινδυνεύσει η μετεγκατάσταση στον τομέα της έντασης ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα των μετάλλων, αλλά επίσης θα υπονομευθεί η ευρύτερη ελκυστικότητα της βιομηχανίας ηλεκτροκίνησης.
Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες και οι προτάσεις μας θα ληφθούν δεόντως υπόψη και ελπίζουμε να τις συζητήσουμε περαιτέρω σε συνάντηση μαζί σου.
www.worldenergynews.gr