Ενέργεια

Birol ( IEA) : Οι πράσινες πολιτικές δεν ευθύνονται για την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Birol ( IEA) : Οι πράσινες πολιτικές δεν ευθύνονται για την αύξηση των τιμών της ενέργειας

«Ορισμένοι μεγάλοι προμηθευτές διστάζουν να στείλουν επιπλέον αέριο αυτές τις δύσκολες μέρες στην Ευρώπη» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

 

Οι πολιτικές καθαρής ενέργειας δεν ευθύνονται για τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και οι αυξανόμενες τιμές δεν πρέπει να εκτροχιάσουν την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς τα ζητήματα παροχής φυσικού αερίου έχουν συγκρουστεί με την αυξανόμενη ζήτηση στις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία του COVID-19.
Οι αυξανόμενες τιμές ώθησαν τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, να προειδοποιήσουν ότι οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να διαβρώσουν τη δημόσια υποστήριξη για τις φιλόδοξες πολιτικές της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή, εάν οι ψηφοφόροι κατηγορήσουν αυτά τα μέτρα.

Κλιματικές πολιτικές

Μιλώντας σε μια συνεδρίαση των επιτροπών ενέργειας και περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Birol προσπάθησε να διαλύσει την ιδέα ότι οι κλιματικές πολιτικές κρύβονται πίσω από την άνοδο της τιμής. "Είναι ανακριβές και άδικο να εξηγήσουμε αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας ως αποτέλεσμα των πολιτικών μετάβασης καθαρής ενέργειας. Αυτό είναι λάθος", είπε.
Σε ασταθείς περιόδους, τόνισε ο Birol, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παραβλέψουν τον στόχο να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς και να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Birol είπε ότι οι τιμές αυξήθηκαν από παράγοντες που περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και μη προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής.
"Ορισμένοι μεγάλοι προμηθευτές διστάζουν να στείλουν επιπλέον αέριο αυτές τις δύσκολες μέρες στην Ευρώπη και αλλού, αν και κατά τη γνώμη μου ήταν μια ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι είναι αξιόπιστος προμηθευτής", πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένους παραγωγούς.

Ο IEA δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τις Βρυξέλλες να διερευνήσουν το ρόλο της Gazprom στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του Ρώσου προμηθευτή, τους έκανε να υποπτευθούν χειραγώγηση της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης