H ζήτηση υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα το στο τέλος του 2021 στα 100 εκατ βαρέλια/ημέρα
Περί τις 19:13 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 1,41%, στα 79,19 δολάρια το βαρέλι σημειώσει τρεις συνεχόμενες εβδομάδες κερδών. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 1,47% στα 75,09 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, μετά την άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Η Goldman Sachs αύξησε κατά 10 δολάρια τις προβλέψεις της για το τέλος του έτους για το Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι.
Οι παγκόσμιες προμήθειες έχουν συρρικνωθεί λόγω της γρήγορης ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων από το ξέσπασμα της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού και του χτυπήματος του τυφώνα Ida στην αμερικανική παραγωγή.
«Ενώ εδώ και καιρό διατηρούσαμε μια ανοδική άποψη για το πετρέλαιο, το τρέχον παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης είναι μεγαλύτερο από ό, τι περιμέναμε, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης από τον αντίκτυπο της Delta να είναι ακόμη γρηγορότερη από ό, τι είχαμε προβλέψει και με την παγκόσμια προσφορά κάτω από τις προβλέψεις συναίνεσης », ανέφερε η Goldman.
Yποεπενδύσεις και πρόβλημα εφοδιασμού ενισχύουν τις τιμές
Παγιδευμένοι από την ανάκαμψη της ζήτησης, τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαϊκών Χωρών Εξαγωγών και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αύξηση της παραγωγής καθώς οι υποεπενδύσεις ή οι καθυστερήσεις συντήρησης συνεχίζονται από την πανδημία.
"Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται πέρα από αυτό που ονειρεύονταν ακόμη και οι περισσότεροι bullish traders πριν από λίγους μήνες και το Brent που πλησιάζει το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι αντικατοπτρίζει την εξαιρετικά σφιχτή αγορά αργού", δήλωσε η Louise Dickson, ανώτερη αναλύτρια αγορών πετρελαίου στη Rystad Energy.
"Οι περιορισμοί εφοδιασμού των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δημιουργούν ανοχές στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι διακοπές που σχετίζονται με την Ida θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την αμερικανική προσφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022".
Η ζήτηση υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η οικονομία θα ανακάμψει, αν και η εφεδρική ικανότητα διύλισης θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές, ανέφεραν παραγωγοί και traders σε συνέδριο της βιομηχανίας.
Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται στα 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως το τέλος του 2021 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022, δήλωσε ο πρόεδρος της Hess Corp (HES.N) Greg Hill.
Ο κόσμος κατανάλωσε 99,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το 2019, σύμφωνα με τον IEA, πριν η πανδημία του COVID-19 επηρεάσει τις οικονομικές δραστηριότητες και τη ζήτηση καυσίμων.
Στην Ινδία, οι εισαγωγές πετρελαίου σημείωσαν υψηλό τριών μηνών τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους που σημειώθηκαν τον Ιούλιο, καθώς τα διυλιστήρια του δεύτερου μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού αποθεματοποιήθηκαν εν αναμονή υψηλότερης ζήτησης.
www.worldenergynews.gr