Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΝ και της Επιτρόπου στην πρόταση Σκρέκα για τον ETS Hedging Mechanism

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΝ και της Επιτρόπου στην πρόταση Σκρέκα για τον ETS Hedging Mechanism
Σύνθετο σκηνικό με διαφορετικές απόψεις από τον ισχυρό πυρήνα και την Eπίτροπο Simson να μιλά για μη παραβίαση κανόνων
Σχετικά Άρθρα
Η λήψη μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την εκρηκτική άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα κατά την οποία ο Έλληνα υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσίασε ελληνική πρόταση για δημιουργία Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS).

Δύο χρόνια χρειάσθηκε η προηγούμενη αλλαγή

Η ελληνική πρόταση προϋποθέτει τροποποίηση της λειτουργίας του ETS το οποίο μόλις τον Ιούνιο εισήλθε στην τέταρτη φάση ωρίμανσής του, που μεταξύ των άλλων προβλέπει απόσυρση δικαιωμάτων ρύπων από την αγορά καθώς και μείωση τόσο της ποσότητας όσο και των δικαιούχων δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών.
Οι αλλαγές αυτές που υιοθετήθηκαν μετά από τουλάχιστον δυο χρόνια διαβουλεύσεων εντός της ΕΕ εκτόξευσαν τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στα 62 ευρώ/τόνο.
Εξέλιξη που ήταν κεντρικός στόχος των Βρυξελλών ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές CO2. Ως εκ τούτου η τροποποίηση της λειτουργίας του ETS που πρότεινε ο Έλληνας υπουργός, εφόσον γίνει αποδεκτή θα χρειαστεί χρόνο και το πρόβλημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ριμπέρα (Ισπανία) : Η Simson επιμένει στους σχεδιασμούς της

Πέραν αυτού, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες για όσα διημείφθησαν εντός του Συμβουλίου Υπουργών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του παρόντος δεν φαίνεται διατεθειμένη να κινητοποιηθεί άμεσα.  Σύμφωνα με δηλώσεις της Ισπανίδας υπουργού Τερέζα Ριμπέρα, η αρμόδια Επίτροπος Kadri Simson, δήλωσε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται για την καθοδήγηση των κρατών μελών, ώστε να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς ενέργειας.
Με άλλα λόγια η Ευρωπαία Επίτροπος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εθνική υπόθεση για κάθε μια από τις χώρες μέλη και ότι ο ρόλος των Βρυξελλών περιορίζεται στο να διασφαλίσουν πως δεν θα παραβιάζονται οι κανόνες του ανταγωνισμού και της αγοράς ενέργειας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters, η Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε πως η Επίτροπος έκλεισε το Συμβούλιο δηλώνοντας ότι οι υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες εργάζονται για την προετοιμασία προτάσεων οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ενεργήσουν χωρίς να παραβιάσουν τους κανονισμούς της αγοράς ενέργειας της Ένωσης.


Γερμανία: Δεν χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση

Η δυσκολία του εγχειρήματος της προστασίας των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση σε επίπεδο Ευρώπης, θυμίζει τους χειρισμούς αλλά και τη στάση των κρατών μελών στην κρίση χρέους όταν τα μέτρα λαμβάνονταν πολύ αργά για να είναι αποτελεσματικά. Έτσι ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα σχεδιάζουν ήδη εθνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Γερμανία δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών ότι δεν βλέπει την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.
Η δε αυστριακή υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Leonore Gewessler, δήλωσε πως είναι πεπεισμένη ότι η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι μια πιο γρήγορη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρόσθεσε ότι αυτό θα κάνει την ΕΕ «πιο ανθεκτική στις διακυμάνσεις των τιμών μακροπρόθεσμα».
Τέλος ο Σλοβένος υπουργός Jernej Vrtovec, ο οποίος ηγήθηκε της υπουργικής συνάντησης της Τετάρτης, είπε ότι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου «δεν είναι εντάξει για την οικονομία και για τους πολίτες μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης