Κατά την παρουσίαση της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου που έγινε από την Εθνική Τράπεζα σε συνδυασμό με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη αποσαφηνίστηκαν οι κλάδοι, που θα ενταχθούν στις ευνοϊκές πρροϋποθέσεις ττου Πακέτου
Η βιομηχανία θα είναι από τους βασικούς κλάδους, που θα έχουν προτεραιότητα, γιατί πληρεί το σύνολο των προϋποθέσεων:
- Είναι εξωστρεφής
- Κινείται στην πράσινη μετάβαση
- Προχωρά στην ψηφιοποίηση.
Το κόστος προσαρμογής της όμως θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρο. Όπως ήδη έχει καταγραφεί η περίοδος προδιαγράφει δραματική αύξηση των τιμών του CO2, της ενέργειας, των πρώτων υλών και του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων, με παράλληλη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετάλλου, που θα δει τους ανταγωνιστές της να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά, αλλά και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά αποτελούν εκτιμήσεις των φορέων της παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις επιπτώσεις του πακέτου Fit For 55.
Υψηλού κόστους η πράσινη μετάβαση
Όπως είχε επισημαίνει στους FT o κ. Ε.Μυτιληναίος, οι παραγωγοί παγκοσμίως θα ανακατευθύνουν την παραγωγή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, ενώ θα πωλούν τη λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή τους στον υπόλοιπο κόσμο. «Αυτό δεν θα έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σε ότι αφορά το ζήτημα της σταδιακής κατάργησης της αντιστάθμισης, εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει τους Κινέζους και τους Ρώσους παραγωγούς να επαναπροσανατολίσουν την παραγωγή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επιβάρυνση CBAM, πωλώντας παράλληλα την υπόλοιπη παραγωγή τους στον υπόλοιπο κόσμο χωρίς επιπτώσεις στο αποτύπωμα άνθρακα.
Επίσης η πρόταση για σταδιακή κατάργηση της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων, που αυτή τη στιγμή παρέχεται σε μια σειρά ενεργοβόρους κλάδους, όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας, έχει θορυβήσει την ευρωπαική βιομηχανία η οποία ζητά μια περισσότερο ισορροπημένη προσέγγιση για να καταστήσει δυνατή την απαλλαγή από τον άνθρακα αποφεύγοντας παράλληλα τη διαρροή παραγωγής και εκπομπών CO2 εκτός ΕΕ.
Σύμφωνα με την EUROFER, η πρόταση Fit for 55 για κατάργηση χρηματοοικονομικών πόρων μέσω της σταδιακής κατάργησης της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων ρύπων - υπέρ ενός μη δοκιμασμένου και ελλιπούς CBAM - κινδυνεύει να εμποδίσει, παρά να ενθαρρύνει, επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.Ποιοί κλάδοι θα ενταχθούν στο πακέτο
Πέραν αυτών η βιομηχανία θα ενισχυθεί από το Πακέτο, καθώς ένα ακόμα κριτήριο, θα είναι η τροφοδότησή της με την την πράσινη ενέργεια από τα PPAs, που θα ξεκινήσουν σύντομα.
Αντίθετα εκτός πακέτου θα μείνουν οι μεγάλες επενδύσεις στο τομέα του φυσικού αερίου, που αποτελούν και την βάση για την κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας στο άμεσο διάστημα.
Προτεραιότητα θα έχουν οι επενδύσεις στην αποθήκευση, η τεχνολογία των οποίων δεν έχει ωριμάσει ακόμα, αλλά αποτελεί το κλειδί για να μετατραπούν οι ΑΠΕ στον αξιόπιστο καταλύτη για την σταθεροποίηση των ενεργειακών τιμών.
Στις προτεραιότητες θα είναι η χρηματοδότηση των υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή του δικτύου φορτιστών.
Όοσν αφορά αυτές καθ' αυτές τις επενδύσεις ΑΠΕ, είτε σε συνδυασμό με άλλες είτε αυτόνομα ο βασικός στόχος θα είναι, να μην υστερεί ανταγωνιστικά η χρηματοδότησή τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και θα επιδοτείται το επιτόκιο.
www.worldenergynews.gr
.