Δυσκολίες στην προώθηση της πράσινης ατζέντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου, βλέπουν οι ειδικοί, μιλώντας στο CNBC και προειδοποιώντας την επιβράδυνση των επενδύσεων στον επίμαχο τομέα.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί την ουδετερότητα άνθρακα ως το 2050, παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Ο προβληματισμός
Ωστόσο, αυτές οι φιλοδοξίες θα μπορούσαν ναμην ευδοκιμήσουν, καθώς η έλλειψη φυσικού αερίου στην ήπειρο αυξάνει τις τιμές υψηλότερα, με τον αντίκτυπό τους να είναι υπαρκτός και δεδομένος.
Η Ισπανία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των κερδών που μπορούν να αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας από εναλλακτικές λύσεις φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση ελπίζει επίσης να περιορίσει αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ηλεκτρική τους ενέργεια. Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που περιορίζει τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, με τη Γαλλία και την Ελλάδα να κάνουν παρόμοιες κινήσεις. Αλλά το σχέδιο στην Ισπανία έχει γίνει αντικείμενο κριτικής.
«Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν πλήξει τις οικονομίες σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι υπόλοιπες χώρες μιμηθούν την Ισπανία και δοθεί από τις κυβερνήσεις προτεραιότητα στη φθηνή ενέργεια σε σύγκριση με την πράσινη μετάβαση, η αξιοπιστία της ΕΕ στην προώθηση της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα θα τεθεί εν αμφιβόλω», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group.
Η Iberdrola που ειδικεύεται στις ΑΠΕ, τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση «"θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα σε μια εποχή που το έθνος χρειάζεται ιδιωτικά χρήματα για να επιτύχει τις κλιματικές του φιλοδοξίες. «Εάν οι πλούσιες χώρες της ΕΕ βλέπουν να επιδοτούν την ενέργεια για νοικοκυριά που τροφοδοτείται εν μέρει από ορυκτά καύσιμα, τότε η ΕΕ δύσκολα μπορεί να πει στις φτωχότερες χώρες να σταματήσουν να επιδοτούν την κατανάλωση οικιακών καυσίμων που παρέχονται από ορυκτά καύσιμα» συμπλήρωσε.
Τέλος, ζητούμενο όλων είναι μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, «καθώς αυτός είναι ο λόγος που προτάθηκε ένα έο Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας από την οποία υποφέρουν ήδη 34 εκατομμύρια Ευρωπαίοι» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η Ursula von der Leyen σε ομιλία της.
www.worldenergynews.gr