Λιγότερες από 40 ημέρες έχουν απομείνει για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της Διάσκεψης της Γλασκώβης για το κλίμα (COP26). Σύμφωνα με το Bloomberg, στην ατζέντα υπάρχουν πέντε βασικά θέματα, που πρέπει να τεθούν υπό συζήτηση και θα διατηρήσουν ζωντανούς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Μάλιστα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κατεπείγουσα προτεραιότητα» για όλον τον κόσμο.
Η βασική ατζέντα
1. Κάθε πέντε χρόνια, οι χώρες πρέπει να υποβάλλουν αναθεωρημένα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών, τα οποία θα ήταν ιδανικά ευθυγραμμισμένα με αυτό που λένε οι επιστήμονες. Πολλοί δεν έχουν παράσχει ακόμη νέες δεσμεύσεις και ορισμένοι μεγάλοι ρυπαίνοντες δεν έχουν αυξήσει τις πράσινες φιλοδοξίες τους.
2. Οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε κανόνες για τις αγορές άνθρακα που θα διέπονται από τον ΟΗΕ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη το 2019 και αναμένεται να είναι περίπλοκες στη Γλασκώβη φέτος.
3. Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν ακόμη καταβάλλει την ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκαν να συγκεντρώσουν για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson υποβάθμισε το εν λόγω θέμα, σε αντίθεση με τον Αμερικανό απεσταλμένο για το κλίμα John Kerry που εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος.
4. Ο Πρόεδρος της COP26 Alok Sharma θέλει να «στείλει τον άνθρακα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει να εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις μια συμφωνία που να ορίζει το τέλος της κατασκευής νέων υποδομών για τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολα να αλλάξουν ρότα χώρες και καταναλωτές όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.
5. Η τελευταία επιστημονική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή εισήγαγε τον επείγοντα αγώνα για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου. Όμως, δεν υπήρξε καμία παγκόσμια δέσμευση να γίνει κάτι τέτοιο. Την περασμένη βδομάδα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν την «Παγκόσμια υπόσχεση» για το μεθάνιο που στοχεύει σε εθελοντική μείωση 30% έως το τέλος της δεκαετίας, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Αρκετές χώρες δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο σύμφωνο που θα ξεκινήσει επίσημα στη Γλασκώβη.
Ο Λευκός Οίκος λέει ότι μέχρι στιγμής βρίσκονται έξι από τους 15 κορυφαίους ρυπαντές στον κόσμο, που καλύπτουν περίπου το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου. πλήρης κατάλογος περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Γκάνα, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ιταλία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Το όπλο εκκίνησης μόλις έπεσε», δήλωσε η Sarah Smith, διευθύντρια προγράμματος στην Clean Air Task Force, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει τη μείωση του μεθανίου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι πολλές περισσότερες χώρες θα ενταχθούν πριν από το COP26».
«Κλειδί» το μεθάνιο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να επιφέρει την ταχύτερη νίκη στο κλίμα και να δώσει στον κόσμο το είδος του χώρου αναπνοής που χρειάζεται για να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκτιμούν ότι εάν όλες οι χώρες μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου σύμφωνα με τη δέσμευσή τους κατά την επόμενη δεκαετία, θα μπορούσε να μειωθεί η θέρμανση κατά τουλάχιστον 0,2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050. Αυτή είναι μια σημαντική μείωση δεδομένου ότι ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 ° C και ο στόχος είναι η διατήρηση της μακροπρόθεσμη θέρμανσης κάτω από τους 1,5 ° C.
Τέλος, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Destination Zero, Cat Abreu οι ταχύτερες περικοπές μεθανίου θα μπορούσαν να είναι στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι χώρες έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2050 και καλούν άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Αυτό όμως το συνονθύλευμα συμμαχιών που στοχεύουν έναν τομέα ή ένα αέριο θερμοκηπίου απέχει πολύ από τη συστηματική, παγκόσμια συντονισμένη προσέγγιση που απαιτείται για την επίτευξη μιας ομαλής πράσινης μετάβασης. Ωστόσο, η διπλωματία για το κλίμα είναι πολύπλοκη, καταλήγει ο Abreu.
www.worldenergynews.gr