Η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα των τιμών του ηλεκτρισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που θα συνέλθει το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου στη Λιουμπλιάνα.
Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που αναχωρεί σήμερα για τη Σλοβενία θα θέσει το ζήτημα αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ο μόνος.
Ήδη την περασμένη Παρασκευή (17/9) το ζήτημα της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα την Ευρώπη κατά τους χειμερινούς μήνες, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην 8η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3,5 δις. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ανέφερε ότι η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει για να δώσει τέλος στο πρόβλημα.
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε. Οι προσπάθειες μας πρέπει να ενταθούν ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η ενεργειακή μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους, είτε κοινωνικά είτε οικονομικά. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει» είπε ο κ. Ντράγκι στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου της Αθήνας.
Σάντσεθ: θα πρέπει να ανοίξουμε έναν ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού
Αντίστοιχα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη για αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού και για ενισχυμένη αυτονομία της Ε.Ε. στο φυσικό αέριο. «Η άνοδος στην τιμή ηλεκτρισμού πλήττει την Ισπανία, όμως δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με αυτό το πρόβλημα. Η κοινή αγορά, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, συγκρατεί τις τιμές σε επίπεδα χαμηλότερα από της Βρετανίας, όμως το γεγονός ότι η τιμή διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη τεχνολογία σημαίνει ότι στην Ισπανία τα πάντα πωλούνται με βάση την τιμή του αερίου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ύψη» είπε ο κ. Σάντσεθ και πρόσθεσε:
«Εμείς αντιδράσαμε με εθνικά μέτρα, όμως αν θέλουμε μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, θα πρέπει να ανοίξουμε έναν ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού και να σκεφτούμε τη στρατηγική αυτονομία στην ενέργεια και το φυσικό αέριο».
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Ισπανία έχει ζητήσει ήδη από την Κομισιόν να επανεξετάσει το ζήτημα του προσδιορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την τελευταία και άρα ακριβότερη μονάδα παραγωγής που εισέρχεται στο σύστημα. Το ισπανικό αίτημα απορρίφθηκε από την Κομισιόν αλλά όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού η συζήτηση δεν έχει κλείσει.
Ψηλά οι τιμές της χονδρικής, η Gazprom επιμένει στην πολιτική της
Άλλωστε η Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάζουν στη Λιουμπλιάνα με τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού να διαμορφώνονται σε ύψη άνω των 150 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Δευτέρα 20/9 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στα 149,95 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 159,17 ευρώ/MWh, στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 156,75 ευρώ/MWh στη Γαλλία στα 153,25 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 150,7 ευρώ/MWh.
Μάλιστα όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το Bloomberg η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα, λόγω των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος με τις χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία να ελπίζουν σε ήπιες θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί φέτος καθώς ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου, η ρωσική Gazprom περιορίζει τις πρόσθετες παραδόσεις που χρειάζεται η ήπειρος για να ξαναγεμίσει τους χώρους αποθήκευσης μετά τον κρύο χειμώνα πέρυσι. Παράλληλα, είναι δύσκολο να αποκτηθούν εναλλακτικές προμήθειες, με τα πεδία της Βόρειας Θάλασσας να υφίστανται συντήρηση μετά από καθυστερήσεις λόγω πανδημίας και με την Ασία να συγκεντρώνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση εκεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη Gazprom σαράντα ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να προχωρήσει σε έρευνα για το ρόλο της στην πρόσφατη άνοδο της τιμής φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση της αγοράς. Πάντως, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η Gazprom τηρεί πλήρως τις συμβολαιακές της δεσμεύσεις. Ο ίδιος απέδωσε τις αυξήσεις στα μειωμένα αποθέματα της Ευρώπης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει αυτό στο άμεσο μέλλον.
www.worldenergynews.gr
Στην Λιουμπλιάνα αύριο 21/9 ο Σκρέκας για το Συμβούλιο των ΥΠΕΝ με στόχο τις τιμές ρεύματος
Κινητοποιούνται οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΝ για την κρίση στις τιμές ρεύματος - Στα 3,5 δισ η βοήθεια του Ντράγκι για τα ευάλωτα νοικοκυριά στην Ιταλία