Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενοποίηση των ενεργειακών αγορών Ρωσίας και Λευκορωσίας - Το πλέγμα της συμφωνίας

Ενοποίηση των ενεργειακών αγορών Ρωσίας και Λευκορωσίας - Το πλέγμα της συμφωνίας
Οι δύο χώρες θα υπογράψουν συμφωνία έως τον Δεκέμβρη του 2023 όπου θα ενοποιηθούν οι ενεργειακές αγορές τους

Tη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν Ρωσία και Λευκορωσία, εμβαθύνοντας παράλληλα την οικονομική και πολιτική τους αλληλεξάρτηση.

Σύμφωνα με το argusmedia.com, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο τη Πέμπτη 9/9 ανάμεσα στον Λευκορώσο πρόεδρο Alexander Lukashenko και Vladimir Putin στις 9/9. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ότι συμφώνησαν σε 28 οδικούς χάρτες ενσωμάτωσης που καλύπτουν πεδία όπως η νομισματική πολιτική, οι φόροι και στους τελωνιακούς κανόνες.

Οι δύο χώρες θα υπογράψουν συμφωνία έως τον Δεκέμβρη του 2023 όπου θα ενοποιηθούν οι ενεργειακές αγορές τους, σε τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η Ρωσία θα παραχωρήσει δάνειο στη Λευκορωσία ύψους 630-640 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022. Το δάνειο αυτό θα απαλύνει την οικονομική πίεση που βιώνει η Λευκορωσία εξαιτίας των κυρώσεων και της πανδημίας. «Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε μια οικονομική βάση, ένα οικονομικό θεμέλιο, για να προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής τροχιάς», δήλωσε ο Putin.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αν και η Μόσχα και το Μινσκ διαφωνούν κατά καιρούς για την τιμολόγηση του πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς αργού στο διυλιστήριο Μοζίρ της Λευκορωσίας 323.000 ημερησίως προέρχεται από Ρώσους παραγωγούς. Οι παραδόσεις που φτάνουν στα 240.000 βαρέλια/ημέρα έχουν ανασταλεί για αρκετούς μήνες λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που στοχεύουν στη Λευκορωσία. Οι προμήθειες ρωσικού αργού στη Λευκορωσία σχεδόν εξαντλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους λόγω διαφωνίας σχετικά με τις τιμές, η οποία στη συνέχεια διευθετήθηκε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης