Αλλαγές στους κανόνες του προϋπολογισμού θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών
Οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν την εξαίρεση των «πράσινων» επενδύσεων από υπολογισμούς των ορίων του ελλείμματος και του χρέους και την προσωρινή λήξη των υφιστάμενων κανόνων που προβλέπουν ότι το χρέος πρέπει να περικόπτεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με έγγραφα που προετοιμάστηκαν για τις συνομιλίες των υπουργών και επικαλείται το Reuters.
"Η πρόκληση τα επόμενα χρόνια θα είναι η εξυγίανση των ελλειμμάτων ενώ θα αυξάνονται οι πράσινες επενδύσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών ή οποιωνδήποτε άλλων επενδύσεων", ανέφερε σημείωμα που ετοίμασε η Σλοβενία. Η Σλοβενία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για έξι μήνες και θα προεδρεύσει των συνομιλιών.
Οι Κλιματικοί Στόχοι
Μια ανάλυση που παραγγέλθηκε από τους υπουργούς του hink-tank Bruegel έδειξε ότι οι πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ θα πρέπει να είναι 0,5% -1,0% του ΑΕΠ ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και αυτό μπορεί να απαιτεί ευελιξία στους κανόνες. "Υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ανάγκες που θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο", αναφέρει η ανάλυση Bruegel.
"Τα προηγούμενα επεισόδια ενοποίησης οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές δημόσιων επενδύσεων, ενώ τώρα υπάρχει ανάγκη για σημαντική αύξηση των επενδύσεων". "Ένας" πράσινος χρυσός κανόνας "(εξαιρουμένων των καθαρών πράσινων επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της συμμόρφωσης των δημοσιονομικών κανόνων) είναι η πιο ελπιδοφόρα επιλογή για την αντιμετώπιση αυτής της έντασης", ανέφερε.
Οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, που δημιουργήθηκαν το 1997 και άλλαξαν τρεις φορές από τότε, θέτουν όρια στον κρατικό δανεισμό για την προστασία του ευρώ. Απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και τα ετήσια ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ή να αντιμετωπίσουν πρόστιμα.
Οι κανόνες ανεστάλησαν το 2020 για να δοθεί στις κυβερνήσεις περισσότερο περιθώριο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά αναμένεται να επανέλθουν το 2023. Θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές μέχρι τότε για να ταιριάζουν καλύτερα στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι κανόνες αντικατοπτρίζουν τις προηγούμενες πραγματικότητες όταν το χρέος ήταν σχετικά χαμηλό και τα επιτόκια ήταν σχετικά υψηλά, σε αντίθεση με το υψηλό χρέος και το πολύ χαμηλό ή και αρνητικό κόστος δανεισμού τώρα, γεγονός που καθιστά το υψηλό χρέος πιο βιώσιμο. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι οι κανόνες δεν προβλέπουν ιδιαίτερη μεταχείριση στις δημόσιες επενδύσεις σε μια εποχή που οι 27 ξεκινούν τη μεγαλύτερη οικονομική τους μεταμόρφωση για να φτάσουν στις μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050.
Η επαναφορά των ελλειμμάτων και του χρέους εντός των ορίων της ΕΕ 3% και 60% αντίστοιχα θα ήταν μια σημαντική πρόκληση και θα μπορούσε να πλήξει την ανάκαμψη, λένε ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Ταμείο ανάκαμψης
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 19 χώρες του ευρώ θα έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα 8,0% του ΑΕΠ φέτος, από 7,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος τους αναμένεται να φτάσει το 102,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το χρέος και τα ελλείμματα μεμονωμένων χωρών της ΕΕ διαφέρουν πολύ. "Το χρονικό πλαίσιο εξάλειψης των υπερβολικών ελλειμμάτων και επίτευξης διαρθρωτικής ισορροπίας θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δημοσιονομικοί περιορισμοί να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη", αναφέρεται στο σημείωμα της σλοβενικής προεδρίας. Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα παρέχει κεφάλαι και για τα 27 μέλη του μπλοκ μέχρι το 2026 για πράσινες επενδύσεις, ψηφιοποίηση και έρευνα και ανάπτυξη, θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση οποιασδήποτε προγραμματισμένης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ανέφερε το Bruegel.
Αλλά για να γίνει πραγματικότητα ο «πράσινος» μετασχηματισμός, οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν με τη μέγιστη ευελιξία, ανέφερε. Το Bruegel συνιστά στην ΕΕ να ξεχάσει τον κανόνα της ότι κάθε χώρα πρέπει να περικόψει το δημόσιο χρέος κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος άνω του 60% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, επειδή με τόσο υψηλό χρέος δεν είναι ρεαλιστικό.
"Ένας υπερβολικά γρήγορος ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως εφαρμόστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 και τις επόμενες κρίσεις του ευρώ, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την δυνητική παραγωγή και να προκαλέσει νέα ύφεση και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφευχθεί", δήλωσε ο Bruegel.
Οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αλλαγής των κανόνων για την καλύτερη προσαρμογή της μεταβαλλόμενης οικονομικής πραγματικότητας είναι πιθανό να είναι σκληρές και να διαρκέσουν έως το 2022, καθώς η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών του πιο λιτού βορρά της ΕΕ και αυτό που θεωρούν ότι είναι ο πιο σπάταλος νότος είναι πολύ χαμηλή μετά την κρίση δημόσιου χρέους 2010-2015.
www.worldenergynews.gr