Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και του CO2 είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον να αντισταθμιστεί παρά τη μείωση της ζήτησης, την αύξηση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ και την κατακόρυφη μείωση της χρήσης των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ.
Τις δυο τελευταίες ημέρες, με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με τους θυελλώδεις ανέμους, η συμμετοχή των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών στο ενεργειακό μίγμα έχει αυξηθεί κοντά στο 50%, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο το υπόλοιπο μισό της ενέργειας που έχει ανάγκη το σύστημα θα πρέπει να παραχθεί από θερμικές μονάδες.
Έτσι η χονδρική τιμή του ρεύματος που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση την προσφορά της τελευταίας και ακριβότερης μονάδας, που θα ενταχθεί στο σύστημα ανά ώρα, υπό κανονικές συνθήκες, ή μάλλον υπό τις συνθήκες των αρχών του έτους, που η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 25 ευρώ/MWh και του CO2 σαφώς χαμηλότερα ανά τόνο, θα έπρεπε να αποκλιμακωθεί κάτω από τα 100 ευρώ/MWh.
Το μείγμα έχει αλλάξει υπέρ των ΑΠΕ
Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Αντίθετα οι τιμές δείχνουν ανθεκτικότητα πάνω από τα 110 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα της αγοράς ενέργειας τις δυο τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα για σήμερα (8/9) η συμμετοχή των ΑΠΕ βρίσκεται στο 42,64%, του φυσικού αερίου στο 42,61%, των εισαγωγών στο 9,11%, των μεγάλων υδροηλεκτρικών στο 3,29% και του λιγνίτη στο 2,36%. Δηλαδή η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι αυξημένη, η χρήση του λιγνίτη είναι η χαμηλότερη δυνατή ενώ και οι εισαγωγές είναι σχετικά περιορισμένες αφού αντίστοιχες υψηλές τιμές διαμορφώνονται και στις γειτονικές αγορές. Ωστόσο η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 115,16 ευρώ/MWh.
Αντιστοίχως χθες (7/9) η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμου ήταν στο 52%, του φυσικού αερίου στο 35%, των εισαγωγών στο 7%, των μεγάλων υδροηλεκτρικών στο 3% και του λιγνίτη στο 2%, με τη μέση τιμή χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται στα 115,64 ευρώ/MWh.
Πότε οι συνθήκες θα επιρέψουν πτώση των τιμών
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς σχολιάζοντας την εικόνα, οφείλεται απολύτως στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου στα 47,6 ευρώ/MWh για τον Σεπτέμβριο και στα 51,2 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο, καθώς και στην εκτόξευση των τιμών των ρύπων στα 61 ευρώ ανά τόνο. Με δεδομένο δε ότι οι υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου, είναι απολύτως αναγκαίες για την κάλυψη της επάρκειας του συστήματος εφόσον δεν λειτουργούν οι λιγνιτικές, είναι σαφές ότι αποκλιμάκωση των τιμών θα υπήρχε μόνο εφόσον υπήρχε περίσια παραγωγής και κατά συνέπεια αυξημένος ανταγωνισμός.
Όπως λένε παράγοντες της αγοράς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σε επίπεδο ανταγωνισμού όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, όπως και όταν κατασκευαστούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου που σχεδιάζουν η Μοτόρ Οιλ με την ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου, οι οποίοι άλλωστε είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις επενδύσεις διαπιστώνοντας τις ανάγκες του συστήματος.
Οι προγραμματισμένες εισαγωγές
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην αγορά δεν διαπιστώνεται έλλειμμα φυσικού αερίου. Πέραν τον συμβολαίων εισαγωγής φυσικού αερίου αγωγού της ΔΕΠΑ και της Μυτιληναίος, για τον Σεπτέμβριο οι εισαγωγές που έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα αυτό είναι οι εξής:
Η ΔΕΗ και η Μότορ Οιλ έχουν προγραμματίσει την εισαγωγή 1.000.000 kwh υγροποιημένου αερίου LNG, η ΔΕΠΑ 500.000.000 kwh και η Elpedison 1.000.000.000 kwh, ενώ για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματίσει εισαγωγές η Μυτιληναίος 1.000.000.000 kwh και η Elpedison 1.000.000.000 kwh.
Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης ασκούνται πιέσεις κυρίως στις καθετοποιημένες εταιρίες ηλεκτρισμού, να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων με το επιχείρημα ότι το προηγούμενο έτος όταν οι τιμές των παραγόντων κόστους, όπως το φυσικό αέριο και οι ρύποι ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δεν υπήρξε αντίστοιχη μείωση των λιανικών τιμών του ρεύματος.
www.worldenergynews.gr
Οι ποσότητες LNG που έχουν προγραμματίσει προς εισαγωγή οι μεγάλοι παίκτες - Γιατί οι ΑΠΕ δεν ρίχνουν την χονδρική
Η αγορά χρειάζεται τις νέες μονάδες για να ρίξει τα κόστη παραγωγής ενέργειας