Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Wood Mackenzie: Τι να περιμένουμε από την Κίνα ενόψει COP26 - Ώρα για πράξεις

Wood Mackenzie: Τι να περιμένουμε από την Κίνα ενόψει COP26 - Ώρα για πράξεις
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Κίνα είναι απίθανο να απαγορευτούν οποιαδήποτε στιγμή πριν από το 2025

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2060. Όμως, μέχρι στιγμής, οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου είναι ελάχιστες, αναμεταδίδει το CNBC.

Όπως και πολλές άλλες μεγάλες χώρες, η Κίνα παρέλειψε την προθεσμία της 30ής Ιουλίου για να υποβάλει νέες υποσχέσεις για τα κλίματα στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο COP26 φέτος, την 26η διάσκεψη των μερών των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Gavin Thompson, αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie Asia Pacific. O τελευταίος μάλιστα περιέγραψε πέντε πράγματα που πρέπει να περιμένουμε από την Κίνα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην πόλη της Γλασκόβης.

Οδικός χάρτης

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2060 για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, η Wood Mackenzie αναμένει ότι η Κίνα χρειάζεται έναν σχεδόν «πλήρη μετασχηματισμό του τρόπου παραγωγής και παροχής ενέργειας».

Ευελιξία

Παρά τις πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, η Κίνα επέμεινε να χαράξει τη δική της πορεία στις καθαρές μηδενικές εκπομπές και θα συνεχίσει να το κάνει, δήλωσε ο Thompson. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Κίνα είναι απίθανο να απαγορευτούν οποιαδήποτε στιγμή πριν από το 2025, προέβλεψε. Το πενταετές σχέδιο της χώρας περιλαμβάνει ακόμη την υποστήριξη έντασης άνθρακα.

Η χώρα βέβαια επενδύει σε ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς προχωρά προς τον στόχο της για την κορυφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Όχι στον φόρο άνθρακα

Η Κίνα εισήγαγε ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών τον Ιούλιο για να στοχεύσει τη ρύπανση, αλλά έχει αντιταχθεί στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει φόρο στα προϊόντα έντασης άνθρακα που εισέρχονται στο μπλοκ.

Πίεση στις πλουσιότερες χώρες

Η Κίνα πιστεύει από καιρό ότι η ευθύνη για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ανήκει στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Η επίρριψη ευθυνών σε πλουσιότερα έθνη έχει επίσης δυνητικά οικονομικά οφέλη για την Κίνα επειδή κυριαρχεί στον εφοδιασμό και την επεξεργασία των περισσότερων πρώτων υλών για καθαρές τεχνολογίες.

Αυθυποβολή ηγεσίας

Το Πεκίνο προσπάθησε να παρουσιαστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην κλιματική αλλαγή το 2020, όταν η κυβέρνηση Trump άφησε αυτή τη θέση κενή. Υπό τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που υπεγράφη το 2015.

Αλλά με την κυβέρνηση Biden να ακολουθεί μια «ριζικά διαφορετική προσέγγιση», η Κίνα θα πρέπει τώρα να εργαστεί περισσότερο για να γίνει ένας πραγματικός ηγέτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης