Ενέργεια

Ζητούμενο για την Πολωνία η σταθερότητα του συστήματος ισχύος - Αναγκαία εξάρτηση από λιγνίτη

Ζητούμενο για την Πολωνία η σταθερότητα του συστήματος ισχύος - Αναγκαία εξάρτηση από λιγνίτη
Η Πολωνία διαθέτει σήμερα περίπου 1,7 GW εγκατεστημένης ισχύος φυσικού αερίου, σε σύγκριση με περίπου 30 GW μονάδων άνθρακα και λιγνίτη

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς της Πολωνίας διπλασιαζόταν σε ετήσια βάση και έφτασε τα 5,5 GW στα τέλη Ιουλίου, αλλά η ισχυρή ανάπτυξή της προκάλεσε προκλήσεις για τη σταθερότητα του πολωνικού συστήματος ισχύος, το οποίο εξακολουθεί να εξαρτάται από λιγότερο εύκαμπτες μονάδες άνθρακα και λιγνίτη.

Σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία παροχής δικτύου PSE, η ηλιακή ισχύς που αυξήθηκε κατά 300 MW τον Ιούλιο, αναμένεται να φτάσει τα 6 GW μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ισχυρή ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 % της συνολικής ηλιακής ικανότητας, αν και η ανάπτυξη εμπορικών ηλιακών εκμεταλλεύσεων μεγαλύτερης κλίμακας έχει επίσης επιταχυνθεί.

Ξεπέρασε τον στόχο

Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο των 5,1 GW για το 2025 που ορίζεται στην ενεργειακή πολιτική της Πολωνίας, η οποία υιοθετήθηκε νωρίτερα φέτος. Η PSE εκτιμά τώρα ότι από το 2025, η Πολωνία θα έχει τουλάχιστον 10 GW και δυνητικά έως και 15 GW ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος.  Η επέκταση της χερσαίας αιολικής ενέργειας ήταν πιο αργή, αν και έχει ήδη φτάσει τα 7 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Η σταθερότητα του συστήματος

Η PSE έπρεπε να μειώσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να καταβάλει αποζημίωση στις πληγείσες μονάδες για πρώτη φορά για να διατηρήσει τη σταθερότητα του συστήματος. Το PSE προειδοποίησε ότι θα απαιτηθούν περισσότερες μειώσεις ανανεώσιμων πηγών, εκτός εάν η Πολωνία κατασκευάσει πιο ευέλικτους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Η Πολωνία διαθέτει σήμερα περίπου 1,7 GW εγκατεστημένης ισχύος φυσικού αερίου, σε σύγκριση με περίπου 30 GW μονάδων άνθρακα και λιγνίτη. Υπάρχουν ορισμένες μονάδες που λειτουργούν με αέριο υπό κατασκευή, αλλά αυτές είναι κυρίως συνδυασμένες μονάδες θερμότητας και ενέργειας, οι οποίες είναι λιγότερο ευέλικτες.

Τέλος, η απότομη αύξηση της ηλιακής ενέργειας έχει εντείνει τις εκκλήσεις για τροποποίηση του μηχανισμού στήριξης της Πολωνίας και την ανάπτυξη σταθμών που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Η επιτροπή του πολωνικού κοινοβουλίου έχει ήδη αρχίσει να συζητά πιθανές αλλαγές στον ενεργειακό νόμο, αν και το χρονοδιάγραμμα για πιθανές τροποποιήσεις είναι ασαφές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης