Ενέργεια

Ανακατανομές κονδυλίων και έσοδα από δικαιώματα ρύπων για τους ευάλωτους - Το 60% στον ΕΛΑΠΕ

Ανακατανομές κονδυλίων και έσοδα από δικαιώματα ρύπων για τους ευάλωτους - Το 60% στον ΕΛΑΠΕ
Εκτός κάδρου η αφαίμαξη του ΕΛΑΠΕ μετά την παρέμβαση Γιαρέντη
Σχετικά Άρθρα

Πόρους από τα έσοδα των δημοπρασιών πώλησης δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων αναζητάε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις ρεύματος, αποφεύγοντας επί του παρόντος τουλάχιστον να "βάλει χέρι" στο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ. Εξάλλου τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε εσπευσμένα μέσα στο Σαββατοκύριακο η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ για την εξέλιξη του σωρευτικού πλεονάσματος στο τέλος του έτους, δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια. Το μηνιαίο δελτίο του ΔΑΠΑΕΠ Μαϊου, επαναπροσδιορίζει το σωρευτικό πλεόνασα στα 63 ,29 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 337,42 εκατ, ευρώ τον Απρίλιο.

Η κατανομή των εσόδων από δικαιώματα ρύπων

Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία φέρονται να έχουν καταλήξει στην αξιοποίηση εσόδων από τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων, τα οποία αν και οι ετήσιες ποσότητες με απόφαση της ΕΕ μειώθηκαν από 23,6 εκατ. ευρώ σε 19 εκατ. ευρώ, είναι αυξημένα λόγω της υψηλής τιμής του CO2 και υπολογίζονται κοντά στο 1 δις. ευρώ.
Τα έσοδα από ρύπους που προορίζονται για τον ΕΛΑΠΕ, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αναμένεται να περιοριστούν στο χαμηλότερο προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό του 60% έναντι 78% πέρυσι και 65% τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή περί τα 600 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του ΕΛΑΠΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κατανομή, εκτιμώντας ότι τα έσοδα αυτά εξασφαλίζουν την αξιοπιστία του συστήματος.
Αμετάβλητα επίσης θα μείνουν και τα ποσά που προορίζονται για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων της ενεργοβόρου βιομηχανίας που το 2020 ήταν στο 12,8%.


Ανακατανομές κονδυλίων από Πράσινο Ταμείο και Ηλεκτροκίνηση για ενίσχυση του ΚΟΤ

Ετσι η άσκηση που καλούνται να λύσουν στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο είναι η ανακατανομή των πόρων που προορίζονται για το Πράσινο Ταμείο και τις προβλεπόμενες ενισχύσεις ¨πράσινων¨ δράσεων στις λιγντικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και τους πόρους που προορίζονται για δράσεις ηλεκτροκίνησης και εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα ποσά που θα αντληθούν θα διατεθούν στο πλαίσιο του ΚΟΤ είτε στην κατεύθυνση της διεύρυνσής του, ώστε να επωφεληθούν και μεσαία εισοδήματα είτε στην κατεύθυνση της αύξησης της επιδότησης που λαμβάνουν σήμερα οι περίπου 500 χιλιάδες καταναλωτές, που έχουν ενταχθεί με τη μορφή έκπτωσης της τάξης του 45%-60% επί του οικιακού τιμολογίου.
Το πακέτο μέτρων θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες για να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στο πλαίσιο ενός συνολικότερου πακέτου κοινωνικής πολιτικής.
Ο λογαριασμός των ΥΚΩ δεν αναμένεται να συνεισφέρει σε αυτή τη φάση. Θα εξεταστεί μέσα στο Νοέμβριο, όταν θα έχει διαφανεί σε τι βαθμό θα είναι πλεονασματικός και εαν αυτός διασφαλίζει μια σταθερότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης