Ενέργεια

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ασία στρέφονται στο μαζούτ καθώς οι τιμές του LNG απογειώνονται

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην  Ασία στρέφονται στο μαζούτ καθώς οι τιμές του LNG απογειώνονται
Η ζήτηση μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο HSFO ενισχύεται καθώς οι τιμές LNG βρίσκονται σε ανοδική τροχιά

 

Οι αυξανόμενες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ωθούν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη την Ασία και τη Μέση Ανατολή να κάψουν περισσότερο μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (HSFO) από το συνηθισμένο για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση ενέργειας το καλοκαίρι, ανέφεραν αναλυτές και traders.

Η κίνηση προς τον φθηνότερο αλλά πιο ρυπογόνο HSFO αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν την οικονομία του χαμηλότερου κόστους έναντι της τήρησης των προτύπων μείωσης των εκπομπών.

Η ισχυρή ζήτηση για το μαζούτ θα μπορούσε να διαρκέσει πέρα από το καλοκαίρι καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τον κορωνοϊό συγκεντρώνει δυναμική και οι παγκόσμιες τιμές LNG παραμένουν διπλάσιες από το μέσο όρο το 2020, ανέφεραν οι αναλυτές.
"Με τις τιμές (LTG) του LNG να ξεπερνούν το HSFO, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας μετατρέπονται από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο όπου είναι δυνατόν", δήλωσε η Serena Huang, επικεφαλής αναλυτής της Vortexa για την Ασία, τονίζοντας την ισχυρή ζήτηση ενέργειας στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
"Οι εισαγωγές μαζούτ είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι τιμές του LNG συνεχίζουν να κατευθύνονται σε υψηλά επίπεδα ", δήλωσε η Huang.

Οι τιμές του πετρελαίου αποθήκευσης διαπραγματεύονται κάτω από το LNG .
Οι ασιατικές τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι επί του παρόντος στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο και επίσης στα υψηλότερα επίπεδα για αυτήν την περίοδο του έτους από τουλάχιστον το 2010.
Αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όταν η ζήτηση για LNG για θέρμανση συνήθως αυξάνεται.

"Το LNG (που εισάγεται) στο Πακιστάν είναι πλέον ισοδύναμο με περίπου 250 $ ανά τόνο πιο ακριβό από το HSFO 180 cst (centistoke)", δήλωσε ανώτερος trader μαζούτ με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Πρόσθεσε ότι σε βάση προθεσμιακών τιμών, τα φορτία LNG διαπραγματεύονται πάνω από τις τιμές του καυσίμου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. "Θα δούμε πρωτοφανή μετάβαση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους σε τρέχουσες τιμές", δήλωσε ο έμπορος, σημειώνοντας ότι η αλλαγή καυσίμου συμβαίνει ήδη σε όλη την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Αδράνεια ή αλλαγή καυσίμου

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι σε θέση να θέσουν σε αδράνεια τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να επανεκκινήσουν τις μονάδες με καύση πετρελαίου εάν η διαφορά τιμής είναι αρκετά μεγάλη και το επιτρέπουν οι τοπικοί κανόνες εκπομπών.
Στη Νότια Ασία, οι εισαγωγές μαζούτ του Πακιστάν φέτος είναι ήδη περίπου 65% πάνω από το σύνολο του 2020, ενώ το Μπαγκλαντές σκέφτεται να αυξήσει τις εισαγωγές μαζούτ κατά σχεδόν 10% το οικονομικό έτος που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν επίσης αυξήσει τις εποχιακές εισαγωγές μαζούτ εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών και της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, ανέφεραν εμπορικές πηγές. "Οι καυτές θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή επιμηκύνουν τη ζήτηση ψύξης", ανέφερε η Consultancy Energy Aspect σε μια έκθεση προς τους πελάτες αυτήν την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η ισχυρή ζήτηση της περιοχής έχει βελτιώσει τα οικονομικά της εξαγωγής HSFO από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο καιρό.

Περιορισμένα αποθέματα

Οι προμήθειες μαζούτ έχουν ήδη περιοριστεί αφού οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής μείωσαν την παραγωγή βαρέως αργού πετρελαίου για να επιτύχουν τους στόχους εφοδιασμού που έθεσε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και καθώς τα διυλιστήρια μείωσαν την παραγωγή αργού.
Μια πυρκαγιά σε μια μεξικάνικη υπεράκτια πλατφόρμα στα τέλη Αυγούστου αναμένεται επίσης να περιορίσει την παραγωγή μαζούτ, ανέφερε η Energy Aspect.
Ως εκ τούτου, τα παγκόσμια αποθέματα μαζούτ σε βασικούς κόμβους αποθήκευσης και διαπραγμάτευσης βρίσκονται σε χαμηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών.
Σε συνδυασμό με τη ζωηρή ζήτηση, τα περιορισμένα αποθέματα βοήθησαν να προωθηθεί η ταμειακή πριμοδότηση HSFO 180 cst και το χρονικό διάστημα του προηγούμενου μήνα να φτάσει σε υψηλά σχεδόν δύο ετών στα τέλη Αυγούστου.

Η Σιγκαπούρη τα ταμειακά ασφάλιστρα μαζούτ αυξάνονται με την υψηλότερη ζήτηση για παραγωγή ενέργειας.
Αυστηρότερες προμήθειες μαζούτ και έντονη ζήτηση από τα κινεζικά διυλιστήρια για φθηνότερη πρώτη ύλη μετά από αναμόρφωση του φόρου καυσίμου τον Ιούνιο, αυξάνουν επίσης τις τιμές του 0,5% μαζούτ πολύ χαμηλού θείου (VLSFO). "Ο χρόνος για να λάμψει το VLSFO μπορεί να έρθει αργότερα το χειμώνα εάν ο κρύος καιρός αυξήσει τη ζήτηση για υγρά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα όπου απαιτείται LSFO", ανέφερε η Energy Aspect σε σημείωμα προς τους πελάτες.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης