Με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας συνδέονται οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο από τις 12 έως τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης World Weather Attribution, που αναμεταδίδει το Bloomberg.
H εν λόγω μάλιστα έρευνα μελέτησε ιστορικά αρχεία και προσομοιώσεις υπολογιστή για να διαπιστώσει πώς οι θερμοκρασίες επηρέασαν τις βροχοπτώσεις τα τελευταία 100 χρόνια. Η έρευνα έδειξε ότι σε μία λωρίδα της δυτικής Ευρώπης, που εκτείνεται από την Ολλανδία έως την Ελβετία, η ποσότητα ημερήσιας βροχής αυξήθηκε από 3% έως και 19%, καθώς η μέση θερμοκρασία ανέβηκε κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.
Η αναγκαία ανάγνωση
«Η πιθανότητα που υποδεικνύεται από αυτές τις περιοχές είναι ότι αυτά τα πράγματα γίνονται πιο συχνά», δήλωσε ο Maarten van Aalst, διευθυντής του διεθνούς Κέντρου Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία. «Δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα και δεν γνωρίζουμε σε ποια πλευρά της γκάμας είμαστε, αλλά είναι μια πιθανότητα που πρέπει τώρα να λάβουμε υπόψη» τόνισε.
Τα ευρήματα της έκθεσης συμφωνούν με την έκτη εκτίμηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και κατέληξε με μεγάλη εμπιστοσύνη ότι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες θα αυξηθούν στη δυτική και κεντρική Ευρώπη εάν φτάσει η θέρμανση 2 ° C από την προβιομηχανική εποχή. Ενώ η απόδοση συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων στην κλιματική αλλαγή γίνεται ταχύτερη, είναι ακόμα δύσκολη και κατά κάποιο τρόπο περιορισμένη.
«Τα κύματα καύσωνα συνδέονται πολύ πιο άμεσα με τις αυξήσεις της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Sarah Kew, επιστήμονας του κλίματος στο Βασιλικό Ολλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. «Με τη βροχόπτωση, υπάρχουν περισσότερο δυναμικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο και υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα τοπικής κλίμακας» τόνισε.
Για τις πλημμύρες
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν από τις 12 έως τις 15 Ιουλίου σε μερικές από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από πλημμύρες, όπως οι ποταμοί Ahr και Erft στη Γερμανία και το Meuse του Βελγίου. Η μελέτη χρησιμοποίησε διαφορετικά μοντέλα για να προσομοιώσει την πιθανότητα και την ένταση του συμβάντος. Δεν ανέλυσε τα δεδομένα πλημμύρας εν μέρει επειδή ορισμένοι σταθμοί μέτρησης κατά μήκος των ποταμών σε αυτές τις περιοχές καταστράφηκαν από τις νεροποντές.
Η βροχόπτωση έσπασε ιστορικά ρεκόρ σε αυτές τις περιοχές με μεγάλα περιθώρια. Σε λίγες μόνο ώρες, σχετικά μικρά ποτάμια μετέφεραν ποσότητες νερού ισοδύναμες με τον Ρήνο, τον μεγαλύτερο ποταμό της Γερμανίας. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να αναμένεται να συμβαίνει μία φορά κάθε 400 χρόνια στη δυτική Ευρώπη, κατέληξαν οι επιστήμονες. «Είναι ακόμα ένα σπάνιο γεγονός, αλλά ένα σπάνιο γεγονός για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» δήλωσε ο Van Aalst.
Οι 40 επιστήμονες - μετεωρολόγοι από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες που υπογράφουν τη μελέτη προειδοποιούν ότι ούτε οι ανεπτυγμένες χώρες είναι ασφαλείς και ότι πρέπει να αναληφθεί παγκόσμια δράση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας.
www.worldenergynews.gr