Ενέργεια

Παρέμβαση από την ΕΕ ζήτησαν οι Ισπανοί για την απογείωση των ενεργειακών τιμών

Παρέμβαση από την ΕΕ ζήτησαν οι Ισπανοί για την απογείωση των ενεργειακών τιμών
Στην απάντησή της προς τη Μαδρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισάγει αλλαγές
Οι υψηλές τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του Νότου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα προβληματίζουν τις κυβερνήσεις καθώς οι αυξήσεις τιμών περνούν ήδη στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ενώ σύντομα θα αρχίσουν να ασκούνται πιέσεις και στο κόστος των βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Η αυξημένη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και του τουρισμού σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των ρύπων, εκτόξευσαν τις τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 101 ευρώ/MWh, ενώ κατά τη διάρκεια του καύσωνα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου εκτοξεύτηκε ακόμη και στα 185 ευρώ/MWh.
Η δε αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή είναι αφού η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας φαίνεται ότι σταθεροποιείται πάνω από τα 100 ευρώ/MWh.

Tι ζήτησαν οι Ισπανοί

Αυτά σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, αλλά ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία σε μια προσπάθεια μείωσης των χονδρικών τιμών ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναθεώρηση των κανονισμών υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες της ΕΕ είχαν ως αποτέλεσμα η φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια να πωλείται στην ίδια τιμή με την ακριβότερη ενέργεια που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα.
Συγκεκριμένα η Ισπανία ζήτησε την αναθεώρηση του συστήματος προσδιορισμού των τιμών με βάση το οριακό κόστος, αλλά η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν απολύτως απορριπτική
Στην απάντησή της προς τη Μαδρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισάγει αλλαγές στο σύστημα του οριακού κόστους, αφού είναι το πιο εύκολο, το πιο απλό και το πιο αποτελεσματικό, όπως δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας.

Πάροχοι: Δεν ωφελούμαστε από τις αυξήσεις των τιμών

Οι περισσότερες αγορές ηλεκτρισμού βασίζονται στο οριακό κόστος για τον καθορισμό των τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική τιμή καθορίζεται από το κόστος διάθεσης του παραγόμενου ηλεκτρισμού από την τελευταία (και ακριβότερη) συμβατική μονάδα που εισέρχεται στην αγορά.
Η ανανεώσιμη παραγωγή είναι διαλείπουσα, οπότε ακόμη και χώρες με σχετικά αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό τους σύστημα έχουν διατηρήσει ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα και πυρηνικές εγκαταστάσεις για εφεδρεία.
Καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια έχει γίνει φθηνότερη και πιο διαδεδομένη, το σύστημα τιμολόγησης του ηλεκτρισμού με βάση το οριακό κόστος δέχεται αρκετές επικρίσεις, με το βασικό επιχείρημα ότι η πράσινη ενέργεια δεν πρέπει να επιβαρύνει το κόστος καυσίμων, το οποίο διογκώνεται από τις τιμές ρεκόρ της ΕΕ για τα δικαιώματα αγοράς ρύπων.
Οι κύριοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας EDP, Endesa, Iberdrola και Viesgo σε κοινή δήλωση τους υπογράμμισαν ότι δεν επωφελούνται από την αύξηση των τιμών.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανελήφθη η πάγια θέση ότι «μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας είναι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να εξασφαλιστεί ασφαλής και προσιτή προμήθεια ενέργειας στους Ευρωπαίους πολίτες».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Ιούνιο, η Μαδρίτη μείωσε τον φόρο προστιθέμενης αξίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για να μετριάσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης