Περιβάλλον

Βίλια: Πάνω από 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο - Στάχτη 80.000 στρέμματα δάσους

Βίλια: Πάνω από 20 χλμ. το πύρινο μέτωπο - Στάχτη 80.000 στρέμματα δάσους
Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε
Για τρίτη ημέρα καίγονται τα Βίλια. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (16/8/2021) έλαβε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή δυσχέρανε το έργο των επιγείων δυνάμεων. Πλέον μόνη ελπίδα είναι τα εναέρια μέσα, που άρχισαν τις ρήψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας.
Το πρόβλημα με τη φωτιά βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Θέα. Είναι δύο από τους οικισμούς που χθες έλαβαν το μήνυμα για εκκένωση
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν απλωθεί σε σημεία που υπάρχουν οικισμοί.
 

Στάχτη 80.000 στρέμματα δάσους

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Διάσπαρτες πολλές εστίες

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.
Κι αυτό διότι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι (πνέουν βόρειοι άνεμοι 2 μποφόρ με ριπές 3), ενώ από τις 11 και μετά αναμένεται να γυρίσουν σε νότιους. Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων.
Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης