Xρειάζεται να στηριχθεί όλο το πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται και να συναποφασίζονται από τις τοπικές κοινωνίες οι ΑΠΕ αναφέρει ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει και υποστηρίζει να δοθούν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές ειδικά κονδύλια, κατά προτεραιότητα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο μετά από αυτή την καταστροφή πρέπει να αναμορφωθεί. Το σχέδιο ανασυγκρότησης της κάθε περιοχής θα ξεκινήσει πρώτα από όλα από τα πολεοδομικά σχέδια, δηλαδή το χωρικό σχέδιο για το σύνολο των Δήμων για την αποκατάσταση των καμένων, που θα περιλαμβάνει και τις οικονομικές, αναπτυξιακές λειτουργίες οριοθετημένες και προαποφασισμένες χωρίς παραβιάσεις και καταπατήσεις, αλλά και με τους δασικούς χάρτες, που επίσης έχει παγώσει η σημερινή κυβέρνηση» δήλωσε ο Σ. Φάμελλος και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε με γενικότητες, χωρίς να ακούμε τι λέει σήμερα η επιστήμη και τις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δεσμευτεί και να αναλάβει συγκεκριμένα βήματα και εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη. Στους δήμους που κάηκαν να δοθούν άμεσα τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια από το ταμείο Ανάκαμψης, να κυρωθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες και να επιτηρηθεί η κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής. Μέσα από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δε θα οριοθετηθεί μόνο η έκταση των οικισμών και οι οικονομικές δραστηριότητες αλλά και οι χρήσεις γης της υπαίθρου όπως και οι περιβαλλοντικές λειτουργίες. Έτσι θα επιτευχθεί και η αναγέννηση του δάσους χωρίς καταπατήσεις».
Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη χωροθέτησή τους και τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε πως η παγκόσμια κοινωνία και η Ελλάδα μέσα σε αυτή έχουν δύο προτεραιότητες. Η πρώτη είναι η ανθεκτικότητα και η προσαρμογή των κοινωνιών. Παρότι η θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας ξεκίνησε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 λίγα πράγματα έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια. Ο κ.Μητσοτάκης λέει πολλά για το κλίμα αλλά κάνει ελάχιστα. Πρέπει άμεσα οι μελέτες και τα σχέδια προσαρμογής που ξεκίνησαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας επί ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν το βασικό σχέδιο αναφοράς για όλα τα έργα. Θα έχουμε πολλούς κινδύνους και δεν είμαστε προετοιμασμένοι.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η αλλαγή στο ενεργειακό μοντέλο που αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή, στις μεταφορές όλων των ειδών, στη βιομηχανία και στην κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία, κυρίως θέρμανση. «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ -όπως έχει αυτή δημοσιευθεί- είναι ξεκάθαρη, καθώς υποστηρίζει πως είναι αναγκαία και επείγει η πλήρης απομάκρυνσης του ενεργειακού μοντέλου από τα ορυκτά καύσιμα και ο προσανατολισμός στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ΑΠΕ και στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Το μέλλον και για την οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η πράσινη ενέργεια και η εξοικονόμηση ενέργειας. Για να γίνουν όλα αυτά σύμφωνα με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και της κοινωνίας θα πρέπει να σχεδιάσουμε πρώτον, πώς χωροθετούνται ορθά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι με τους κανόνες «Άγριας Δύσης» της ΝΔ και του κ.Χατζηδάκη, που εφαρμόζεται τώρα με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα που θα λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον αλλά και την κατανομή των ΑΠΕ με βάση και τις ανάγκες των περιοχών. Χρειάζεται και μια κατανομή των ΑΠΕ στις περιοχές της χώρας, ένα σχέδιο ενεργειακής δημοκρατίας. Και αυτή τη μελέτη πάγωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δεύτερο που χρειάζεται είναι η ολοκλήρωση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις περιοχών NATURA, που είχε χρηματοδοτήσει και ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι μελέτες αυτές είναι αναγκαίες για να ξέρουμε σε κάθε προστατευόμενη περιοχή τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Όμως και αυτές οι μελέτες και τα ΠΔ έχουν παγώσει από την κυβέρνηση ΝΔ.
Τρίτον, χρειάζεται να στηριχθεί όλο το πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να σχεδιάζονται, να χωροθετούνται και να συναποφασίζονται από τις τοπικές κοινωνίες οι ΑΠΕ, από τους δήμους και τον ιδιωτικό τομέα μαζί, για να έχουν φθηνότερο ρεύμα οι πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διότι τώρα βλέπουν να φέρνουν έργα ΑΠΕ στις περιοχές τους οι μεγάλες εργολαβικές εταιρείες αλλά το ρεύμα συνεχώς να ακριβαίνει. Και τελικά ξεσηκώνονται κατά των ΑΠΕ που χωροθετούνται χωρίς σχέδιο.
Τέλος, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε δηκτικά τις ανεδαφικές δηλώσεις, ήδη από την άνοιξη του 2021, των κυρίων Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά πως είχαν εντοπιστεί 18 περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Αττική -μέσα σε αυτές ήταν η Βαρυμπόμπη και το Τατόι. Σε αυτές τις περιοχές ανακοίνωσαν ότι εφαρμόζουν ειδικά σχέδια πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας κόστους εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βλέπουμε, ακριβώς το αντίθετο, πως ακυρώνονται και διαψεύδονται στην πράξη, λίγους μήνες αργότερα. «Βλέπουμε με μεγάλη θλίψη να καταστρέφεται το οικοσύστημα, να χάνονται ζώα και περιουσίες ανθρώπων και να κινδυνεύουν ζωές. Τελικά οι εξαγγελίες για την πολιτική προστασία ήταν μόνο για επικοινωνία. Πρέπει ακόμα και σήμερα να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Επείγει ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα δασοπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα, εφόσον δεν έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος» προσέθεσε κλείνοντας ο κ. Φάμελλος.
www.worldenergynews.gr