Ενέργεια

BHP: Κέρδη 17,08 δισ. δολ. για το 2020 - Μέρισμα 2 δολ. ανά μετοχή

tags :
BHP: Κέρδη 17,08 δισ. δολ. για το 2020 - Μέρισμα 2 δολ. ανά μετοχή

 Η εταιρεία πρόκειται να εγκρίνει την πρώτη φάση του έργου ποτάσας Jansen ύψους 5,7 δισ. δολαρίων

 

Ο Όμιλος BHP ανακοίνωσε τα καλύτερα ετήσια κέρδη του σε σχεδόν μια δεκαετία και θα καταβάλει μέρισμα ρεκόρ, καθώς ο μεγαλύτερος ανθρακωρύχος στον κόσμο επωφελήθηκε από τις αυξανόμενες τιμές σιδηρομεταλλεύματος μετά την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος σημείωσαν ρεκόρ φέτος, υποστηριζόμενες από την ώθηση του προγράμματος υποδομών του Πεκίνου, αν και η αναζωπύρωση των περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα και οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών με τον περιορισμό της παραγωγής χάλυβα αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο για το εμπόρευμα.

Το κέρδος και το μέρισμα οδήγησαν τις μετοχές της BHP στο Λονδίνο σε άνοδο σχεδόν 10%. Οι μετοχές της BHP που είναι εισηγμένες στην Αυστραλία αυξήθηκαν περισσότερο από το ένα πέμπτο φέτος.
Το βασικό κέρδος της εταιρείας για το οικονομικό 2021 αυξήθηκε στα 17,08 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία θα καταβάλει 2 δολάρια ανά μετοχή ως τελικό μέρισμα, συνολικού ύψους 10,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τη συνολική πληρωμή για το έτος στα 3,01 δολάρια ανά μετοχή.
Η BHP ανακοίνωσε ότι προχωρά με το σχέδιο ποτάσας Jansen στον Καναδά, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρώτη φάση, προσφέροντας στην εταιρεία διαφοροποίηση σε «προϊόντα που αντιμετωπίζουν το μέλλον». Η επενδυτική απόφαση για το Jansen έρχεται καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι θα πουλήσει την επιχείρησή της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Woodside Petroleum Ltd .
Το Jansen αναμένεται να παράγει 4,35 εκατομμύρια τόνους ποτάσας ετησίως από το 2027. Η ποτάσα είναι ένα βασικό στοιχείο καθώς καθιστά τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην ξηρασία. Η BHP προχώρησε επίσης σε απομείωση ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος με περιουσιακό στοιχείο ποτάσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης