Παραμένει η ανησυχία για την ζήτηση
Περί τις 12:10 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 0,63% στα 71,70 δολάρια το βαρέλι και το αμερτικανικό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,49% στα 69,54 δολάρια το βαρέλι, αλλά και τα δύο υποχώρησαν 6% αυτήν την εβδομάδα, η μεγαλύτερη μείωση από τον Μάρτιο.
"Η δράση για τις τιμές που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά μια συνάρτηση της μακρο -εικόνας", δήλωσε ο Howie Lee, οικονομολόγος στην τράπεζα OCBC της Σιγκαπούρης. "Η παραλλαγή Delta έχει αρχίσει πραγματικά να εμφανίζεται και βλέπετε την αποστροφή κινδύνου σε πολλές αγορές, όχι μόνο στο πετρέλαιο".
Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να επεκτείνει τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης σε περισσότερες περιοχές, ενώ η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, επέβαλε περιορισμούς σε ορισμένες πόλεις και ακύρωσε τις πτήσεις, απειλώντας τη ζήτηση καυσίμων.
"Τουλάχιστον 46 πόλεις έχουν εκδόσει ταξιδιωτικές οδηγίες και οι αρχές έχουν αναστείλει τις πτήσεις και έχουν σταματήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου καθώς έρχεται προς το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου ταξιδιών", ανέφερε η ANZ σε μια έκθεση.
Τα καθημερινά νέα κρούσματα COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν σε υψηλό έξι μηνών.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν περιόρισαν τη μείωση των τιμών.
"Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να κινηθούν σε ένα περιβάλλον περιορισμένης εμβέλειας", δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets, Kelvin Wong, με το WTI να διαπραγματεύεται μεταξύ 66,30 και 75,70 δολαρίων ανά βαρέλι. Η άνοδος του πετρελαίου έχει επίσης περιοριστεί από τη βελτίωση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
www.worldenergynews.gr