Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Άμεσα μέτρα ζητούν οι επενδυτές από τις χαλυβουργικές για τις εκπομπές άνθρακα

Άμεσα μέτρα ζητούν οι επενδυτές από τις χαλυβουργικές για τις εκπομπές άνθρακα
Το IIGCC εκδίδει δράσεις προτεραιότητας και θέτει βραχυπρόθεσμους στόχους
Οι χαλυβουργικές πρέπει να λάβουν επειγόντως μέτρα για την παραγωγή λιγότερου άνθρακα προκειμένου να ανταποκριθούν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσαν επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 55 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εκπομπές από την παραγωγή χάλυβα αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου συνόλου και πρέπει να μειωθούν κατά 29% έως το 2030 και 91% έως το 2050 για να ανταποκριθούν στο καθαρό μηδενικό σενάριο που ορίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας τον Μάιο, ανέφερε ο Οργανισμός Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή.
Το IIGCC, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Climate Action 100+, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ενώ είναι τεχνικά εφικτό να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, η βιομηχανία χάλυβα καθυστερεί να δράσει.
Οι εταιρείες χάλυβα πρέπει να θέσουν βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σύμφωνα με την έκθεση και να ευθυγραμμίσουν τα σχέδια κεφαλαιακών τους δαπανών με μηδενικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της μη επένδυσης σε νέα, αμείωτη παραγωγική ικανότητα, πρόσθεσε το IIGCC.

Τεχνολογία

Χρειάζεται επίσης να αποδείξουν ότι η αναδυόμενη τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει και να παράγει αναφορές έως το τέλος του 2022 σχετικά με τον τρόπο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και μεθόδους με βάση το υδρογόνο.
Επιπλέον, πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τις θέσεις δημόσιας πολιτικής που θα λάβουν για να επιταχύνουν τη μετάβασή τους, για παράδειγμα στην τιμολόγηση του άνθρακα και στην έρευνα και ανάπτυξη.
Εννέα εταιρείες που είναι υπεύθυνες για περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα έχουν καθορίσει μέχρι στιγμής σταθερές δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία και σε μεγάλο βαθμό είναι σύμφωνες με τις εθνικές καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις και τους ισχύοντες κανονισμούς.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε τη δράση - ενώ η αναδυόμενη τεχνολογία έχει ρόλο να παίξει, υπογραμμίζει η έκθεση του IEA επισημαίνοντας ότι η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να προσφέρει το 85% των μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται έως το 2030», δήλωσε η Stephanie Pfeifer, διευθύνουσα σύμβουλος του IIGCC.
Η ArcelorMittal , η κορυφαία βιομηχανία χάλυβα στον κόσμο και η γερμανική Salzgitter (SZGG.DE) ανακοίνωσαν νωρίτερα φέτος έργα με βάση το υδρογόνο για τη μείωση των εκπομπών τους.
Στην Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, ο τρίτος μεγαλύτερος χαλυβουργός της χώρας, Kobe Steel ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές κατά 30% -40% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2013.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης