Ο αστάθμητος παράγοντας της πυρκαγιάς, ο οποίος δεν είχε υπολογιστεί, «ξεγύμνωσε» ανεπάρκειες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, το οποίο βρισκόταν από τη Δευτέρα στην …κόψη του ξυραφιού.
Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης έθεσε εκτός λειτουργίας σημαντικές υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς και ειδικότερα το διπλό κύκλωμα των 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών καθώς και το κύκλωμα των 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Έτσι, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την αποκοπή κύριων γραμμών μεταφοράς υψηλής, αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι έγινε …bypass. Οι γραμμές αυτές που τροφοδοτούσαν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών.
Παράλληλα ξεκίνησαν έγκαιρα προσπάθειες αποκατάστασης του κυκλώματος των 400 kv και των 150 kv καθώς πρόκειται για κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος υποδομές που επηρεάζουν όλη την Ανατολική Αττική, ένα τμήμα των νοτίων προαστίων της Αττικής καθώς και νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Πάρος Μύκονος Νάξος, Άνδρος, Τήνος) τα οποία διασυνδέονται μέσω του ΚΥΤ Λαυρίου και της Νότιας Εύβοιας.Το κύκλωμα του Συστήματος Μεταφοράς που είχε βγει εκτός λόγω πυρκαγιάς αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 1 το πρωί και αφορά το διπλό κύκλωμα 400kv μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kv Άγιος Στέφανος - Χαλκηδόνα - Ολυμπιακό Χωριό.
Σε ετοιμότητα οι σταθμοί στα νησιά
Γι΄ αυτό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα τεθούν σε ετοιμότητα και οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά (μετά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα οι μονάδες δεν λειτουργούν), οι οποίοι θα λειτουργήσουν με ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη.Σε κάθε περίπτωση, επειδή η αποκατάσταση των βλαβών στις κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης δεν είναι βέβαιη, γι΄ αυτό αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων βρίσκεται σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τις διοικήσεις των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός εκτεταμένου μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική και να περιοριστούν οι διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά.
Παρόλα αυτά, όπως ανέφεραν στο worldenergynews.gr, τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, αργά χθες το βράδυ, η νύχτα θα είναι δύσκολη καθώς εάν παρουσιαστεί ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας κινδύνου, το σύστημα θα καταρρεύσει. Ωστόσο, όπως τονίζουν, από το απόγευμα της Δευτέρας γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι δουλεύουν αδιάκοπα τις τελευταίες ημέρες, ώστε αύριο το μεσημέρι η μονάδα της Μεγαλόπολης IV, η οποία είχε υποστεί βλάβη, να συγχρονιστεί με το σύστημα και να προσφέρει 250 με 300 πολύτιμα MW.Προβλήματα σε Δυτική Αττική, Αγρίνιο και Κόρινθο
Εχθές, από το απόγευμα έως και αργά το βράδυ πολλές περιοχές της Αττικής αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης για κάποιες ώρες, όπως στη Δυτική Αττική - Ιλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη κλπ. _ εξαιτίας δύο γραμμών μέσης τάσης οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, αλλά επανήλθαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Διακοπές ωστόσο καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Αττικής, όπως σε Αγρίνιο και Κόρινθο. Επίσης, με εκ περιτροπής διακοπές διάρκειας μιάμισης ώρας, ηλεκτροδοτούνται χθες τα νησιά της Κω και της Καλύμνου μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στον σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στην Κω.
Εξαιτίας αυτών των διακοπών ρεύματος τα φορτία στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ ήταν χθες χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Έτσι, δεν ξεπέρασαν τις 9.350 MWh, τις βραδινές ώρες αιχμής, δηλαδή περί τις 9 μ.μ οπότε προβλέπονταν περίπου 9.500 MWh. Kai παρότι υπήρξε πρόβλεψη από τον ΑΔΜΗΕ για ενεργοποίηση της διακοψιμότητας και oi ενεργοβόρες βιομηχανίες είχαν ενημερωθεί και βρίσκονταν stand by για να απελευθερώσουν φορτία στο διάστημα 6 με 11 το βράδυ (για να καλυφθεί η χαμένη ισχύς της Μεγαλόπολης IV), τελικά δεν χρειάστηκε.
Πάντως, χθες και πάλι ο λιγνίτης κάλυψε περί το 15% της ζήτησης, το φυσικό αέριο το 45% , οι εισαγωγές το 14% , οι ΑΠΕ το 5% και τα υδροηλεκτρικά το 24%. Η υψηλή ζήτηση πίεσε προς τα πάνω και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 185,59 ευρώ/MWh, η υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, για πολλές ώρες η τιμή σκαρφάλωσε στα πρωτοφανή επίπεδα των 205 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr