(upd)Σε λεπτές και επικίνδυνες ισορροπίες ακροβατούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς προκειμένου να καταφέρουν να αντέξει το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες καύσωνα.
Στις 7 μ.μ. σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το πραγματικό φορτίο ήταν στα 8.956 MWh με πρόβλεψη για 9.370 MWh .
Oι 1358 MWh προέρχονται από παραγωγή λιγνίτη αντιστοιχούν σε 15% ποσοστό, τα 3769 MWh από παραγωγή φυσικού αερίου σε ποσοστό 42%, τα υδροηλεκτρικά στο 21% με 1901 MWh και οι AΠΕ στα 625 MWh με ποσοστό μόλις 7%.
Οι διασυνδέσεις με 1303 MWh στο 15%.Εισαγωγές 100%.
Τέσσερεις ώρες ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ να σταματήσει η παραγωγή στην βιομηχανία 6-10 μμ.
Με όλη την κυβέρνηση στο πόδι - από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, έως τους επικεφαλής και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ - το σύστημα παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επάρκεια ισχύος και ευστάθεια.
Χθες οι ωριαίες τιμές στο λιγνιτικό θερμοηλεκτρικό δυναμικό κυμάνθηκαν στη διάρκεια της ημέρας από 14% έως 18%, με το φυσικό αέριο να σώζει την …παρτίδα καθώς κυμάνθηκε 42% με 54%.
Οι ΑΠΕ συνολικά συνεισέφεραν ελάχιστα, περίπου από 4% έως 8%, καθώς λόγω μηδενικών μποφόρ τα αιολικά ήταν εκτός και δούλευαν μόνο τα φωτοβολταϊκά, ενώ με το που έπεσε ο ήλιος μπήκαν πιο δυναμικά στο παιχνίδι τα υδροηλεκτρικά που ορισμένες ώρες εκπροσωπούσαν ακόμη και το 22% της παραγωγής.
Υψηλά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, γύρω στα 1.500 MW ανά ώρα, καλύπτοντας ορισμένες ώρες της ημέρας έως και το 23% της ζήτησης.
Ανεβαίνει περαιτέρω σήμερα η ζήτηση
Όσο για το back up plan, ο ΑΔΜΗΕ έχει πάρει ήδη από εχθές την απόφαση για εκκίνηση της διακοψιμότητας - έχει ενημερώσει και τους εμπλεκόμενους - ώστε να είναι έτοιμος να τη χρησιμοποιήσει μόλις κριθεί απαραίτητη ως «εργαλείο» για την ευστάθεια του συστήματος.
Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει και η προοπτική των εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα όποιο πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή στο δίκτυο υψηλής και της υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.
Εχθές η ζήτηση κορυφώθηκε όπως αναμενόταν φτάνοντας τις 9.370 MWh ενώ για σήμερα εκτιμάται ότι θα καταγράψει ρεκόρ αγγίζοντας τις 10.700 MWh.
Όπως ήταν αναμενόμενο, για αύριο Τρίτη 3/8/2021 η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 154,08 ευρώ/MWh (η υψηλότερη έπιασε τα 176,06 ευρώ/MWh), και ήταν η υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά, ακολουθώντας ένα σερί υψηλών τιμών την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, την εβδομάδα 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κατέγραψε σημαντική αύξηση, διαμορφούμενη στα 121.93ευρώ/MWh, σημειώνοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρισμού στην ιστορία της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς.
Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται αυξημένη κατά 29.77% από την μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα 160.37ευρώ/MWh και στα 64.64ευρώ/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα το επταήμερο 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (31/7) φτάνοντας τα 143.23 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr