Οι τιμές αναφοράς του άνθρακα στην ΕΕ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% από τις αρχές του έτους σε περίπου 53,50 ευρώ τον τόνο αναμένοντας τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς
Οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις τους για την μέση τιμή της αγοράς άνθρακα στην Ευρώπη, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πακέτο πολιτικών για την υλοποίηση των κλιματικών στόχων της, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για τον περιορισμό του διαθέσιμου αριθμού αδειών άνθρακα.
Τα EUAs αναμένεται να ανέλθουν σε 52,01 ευρώ τον τόνο το 2021 και 62,26 ευρώ το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε οκτώ αναλυτές αυξημένα κατά 12,4% και 11,8% αντίστοιχα από τις προβλέψεις που έγιναν τον Απρίλιο.
Η μέση πρόβλεψη για τιμές το 2023 ήταν 61,49 ευρώ τον τόνο, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 9,4%.
Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS), το οποίο αναγκάζει τους κατασκευαστές, τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν, είναι κεντρικό στοιχείο στις προσπάθειες της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.
Για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα να διευρύνει το ETS να συμπεριλάβει τη ναυτιλία, να περιορίσει τον αριθμό των αδειών που δίνονται στη βιομηχανία δωρεάν και να μειώσει τον αριθμό των αδειών που κυκλοφορούν κάθε χρόνο με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι σήμερα.
Η πρόταση θα ενίσχυε επίσης το «αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς» του ETS, το οποίο αφαιρεί τις υπερβολικές άδειες από την αγορά για να προσπαθήσει να αποτρέψει την υποχώρηση των τιμών.
"Όσον αφορά το 2022-2023, η προσδοκία μας είναι ότι η αγορά θα κινηθεί εν αναμονή των νέων πολιτικών της ΕΕ να τεθούν σε εφαρμογή", δήλωσε ο Mourad Farahat, αναλυτής της αγοράς στο ClearBlue.
Οι τιμές αναφοράς του άνθρακα στην ΕΕ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% από τις αρχές του έτους σε περίπου 53,50 ευρώ τον τόνο αναμένοντας τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς. Αρκετοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι προτάσεις θα γίνουν νόμοι μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ. «Ο τελικός σχεδιασμός θα αποφασιστεί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και θα συνεχιστούν έως το 2022, πιθανότατα έως το 2023», ανέφεραν οι αναλυτές του Refinitiv.
www.worldenergynews.gr