Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για το ζήτημα των PPAs, όπως περιλαμβάνεται στην διαβούλευση, που έχει ξεκινήσει, όσον αφορά τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Και τούτο γιατί δεν αναφέρεται με σαφήνεια ποιό θα είναι το σχήμα επιδοτήσεων, που θα εξασφαλίσουν την ομαλή έναρξη της αγοράς στην διαμόρφωση του επιπέδου τιμών.
Ο καταλληλός μηχανισμός για να εγκριθεί από την Κομισιόν το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων δεν έχει ακόμα σχηματοποιηθεί.
Από την πλευρά της η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι," έχουμε ήδη εκφράσει επίσημα την αντίθεση μας στον υφιστάμενο περιορισμό που έχει τεθεί στους καθετοποιημένους προμηθευτές, ως μεταβατική διάταξη, στη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων πέραν του 20% επί των πωλήσεων τους".
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί σοβαρή στρέβλωση και συνιστά επιλεκτικό μέτρο προς όφελος των υποτιθέμενων πλέον «μικρών» παραγωγών και έχει ως αποτέλεσμα μη ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι έντονος, καθώς τα PPAs που έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζονται παγκοσμίως, θεωρούνται εύλογα το εργαλείο που θα δώσει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος στην βιομηχανία.
Όπως κατέγραφε η Καθημερινή της Κυριακής, μια κρίσιμη μάζα PPAs στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργηθεί μετά τα 2022, καθώς το σύνολο των έργων ΑΠΕ που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, έχει διμερή κρατικά συμβόλαια σε εγγυημένη τιμή για μια 20ετία.
Καθώς ένα μέρος αυτών των συμβολαίων σταδιακά αρχίζει να λήγει η συνέχιση της λειτουργία τους θα πρέπει είτε να συνδυασθεί με την αγορά αναλαμβάνοντας τα ρίσκα, είτε μέσω διμερών συμβολαίων. Παράλληλα, μέσω διμερών συμβολαίων θα αναπτυχθούν και τα νέα έργα ΑΠΕ καθώς το καθεστώς της δημοπράτησης με εγγυημένη τιμή λήγει το 2023 και αφορά μόλις 2,1 GW. H σύναψη διμερών συμβολαίων μετά το 2023 αλλά και για όσα έργα ΑΠΕ μείνουν εκτός δημοπρασιών είναι μονόδρομος και αυτός είναι ο λόγος που αναπτύσσεται από τώρα μεγάλη κινητικότητα προς αναζήτηση καταναλωτών που θα απορροφήσουν την παραγόμενη ενέργεια.
Bασικές βιομηχανίες προσβλέπουν στην λύση των PPAs
Από το 2023 που λήγει η τελευταία σύμβαση της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας της Αλουμίνιον με τη ΔΕΗ, ξεκινάει μια νέα «πράσινη» εποχή που έχει δρομολογήσει ήδη η Mytilineos στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητά της έως το 2030 και μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 αξιοποιώντας το ευρύ χαρτοφυλάκιο που διαθέτει στον τομέα των ΑΠΕ.
Θέμα χρόνου είναι και οι τελευταίες συμβάσεις με τη ΔΕΗ των υπολοίπων μεγάλων βιομηχανιών της χώρας Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΑΓΕΤ Ηρακλής και χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με παραγωγούς ΑΠΕ και προμηθευτές ρεύματος για την επόμενη ¨πράσινη¨ ημέρα, διαβλέποντας όμως και το κενό που υπάρχει θεσμικά από την διαβούλευση, τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας από το επόμενο έτος τα «πράσινα» PPAs να καλύπτουν το 20% της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ρεύμα. Ο στόχος αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός μηχανισμού στήριξης με κρατικές εγγυήσεις και ενός πακέτου επιδότησης των συμβάσεων με ενεργοβόρες βιομηχανίες από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του Πράσινου Ταμείου και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Η παροχή εγγυήσεων θα αφορά βιομηχανίες έχουν ενεργειακό κόστος άνω του 10% του κόστους παραγωγής και είναι εκτεθειμένες σε διεθνή ανταγωνισμό. Ο εν λόγω μηχανισμός θα τεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν καθώς εμπίπτει στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων.
Η ΕΒΙΚΕΝ στις παρατηρήσεις επι της διαβούλευσης σημειώνει επίσης: Υποστηρίζεται στο κείμενο ότι η αναγκαία ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά θα επιτευχθεί μετά
από 2-3 έτη μέσω της αναμενομένης υπερπροσφοράς μακροχρόνιων συμβολαίων πράσινης ενέργειας από μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, ξεχνώντας την ανάγκη για προθεσμιακά προϊόντα σταθερού φορτίου.
www.worldenergynews.gr