Μια ενδιαφέρουσα έρευνα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BloombergNEF σχετικά με την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού αλλά και των καθαρών μηδενικών εκπομπών CO2 ως το 2050. «Κλειδιά» σε αυτή την πορεία είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες την επόμενη δεκαετία.
Στο πρόσφατο New Energy Outlook του BloombergNEF, περισσότερα από τα ¾ της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών τα επόμενα εννέα χρόνια εμπίπτουν στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στην ταχύτερη ανάπτυξη των αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αν ο κόσμος θέλει να επιτύχει ή να πλησιάσει το καθαρό μηδέν έως τα μέσα του αιώνα, τότε πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των λύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχουμε αυτήν τη δεκαετία.Αυτό μεταφράζεται σε αιολικά, ηλιακά, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα καθώς και αντλίες θερμότητας για κτίρια, ανακύκλωση και μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία και ανακατεύθυνση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία και την αεροπορία»
Η ανάγνωση
Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές του σύνολο του 2020 σε περισσότερα από 500 GW μέχρι το 2030. H ηλιακή πρέπει να τριπλασιαστεί στα 455GW ετησίως, ενώ η αποθήκευση της μπαταρίας πρέπει να αυξηθεί 26 φορές στα 245 GWh ετησίως.
Eπίσης, απαιτούνται και άλλες τεχνολογίες. Τα ηλεκτρικά οχήματα πρέπει να αυξάνονται 11 φορές στα 35 εκατομμύρια οχήματα ετησίως, τα βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών πρέπει να αντιστοιχούν στο 18% των καυσίμων αεροσκαφών έως το 2030, η ανακύκλωση αλουμινίου και πλαστικών πρέπει να διπλασιαστεί.Και, φυσικά, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί δραματικά.
Το «Πράσινο Σενάριο»
Εντυπωσιακή είναι η ευκαιρία της αγοράς για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο «Green Scenario» του BloombergNEF.
Aιολικά: 25 TWh το 2050
Ηλιακά: 29 TWh το 2050
Μπαταρίες: 7,7 TWh το 2050
Οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 54% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, μετά το 78% το 2040 και το 84% το 2050. Η BNEF αναφέρει ότι έχει μοντελοποιήσει και άλλα σενάρια που λαμβάνουν υπόψη τεχνολογίες όπως δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που δεν είναι έτοιμοι για εμπορευματοποίηση, αλλά εμφανίζονται σε ενεργειακές συζητήσεις.
Τονίζει μάλιστα, ότι οι δύο αυτές τεχνολογίες χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη εάν πρόκειται να διατεθούν στην αγορά την επόμενη δεκαετία και, στη συνέχεια, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές με τις βασικές τεχνολογίες ανανεώσιμων και αποθήκευσης που περιλαμβάνονται στο «πράσινο σενάριο».«Στην πράξη, πιθανότατα θα δούμε έναν συνδυασμό αυτών των λύσεων καθώς κάθε χώρα ακολουθεί στρατηγικές για το κλίμα που ταιριάζουν καλύτερα τα μοντέλα τους, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα εγχώρια οικονομία, το διεθνές εμπόριο και τη γεωπολιτική τους», αναφέρει η έκθεση.
www.worldenergynews.gr