Η Ιαπωνία θα αυξήσει τον στόχο της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για το 2030, καθώς πιέζει να μειώσει τις εκπομπές για την εκπλήρωση δεσμεύσεων βάσει διεθνών συμφωνιών για την αλλαγή του κλίματος.
Αναμεταδίδοντας το Reuters, το τελευταίο σχέδιο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η εν λόγω αναθεωρημένη στρατηγική αφήνει αμετάβλητο τον στόχο της για πυρηνική ενέργεια. Πρόκειται για ιδιαίτερο σημείο αναφοράς, καθώς η Ιαπωνία μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα πριν 10 χρόνια, έχει δώσει σημαντικούς αγώνες για την διάδοχη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα βιομηχανία της.
Τι αναφέρει το σχέδιο
Το προσχέδιο πολιτικής του υπουργείου Βιομηχανίας που κυκλοφόρησε σήμερα (21/7) αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιστοιχούν στο 36-38% των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, διπλασιάζοντας το επίπεδο του 18% το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2020. Ο παλαιότερος στόχος ήταν να συμβάλουν οι ανανεώσιμες πηγές στο 22-24% ηλεκτρικής ενέργειας το 2030.
Παράλληλα, η χρήση άνθρακα θα μειωθεί στο 19% από 26% στο πλαίσιο του νέου σχεδίου. Το φυσικό αέριο, το οποίο έρχεται στην Ιαπωνία με τη μορφή εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου μέρους των ορυκτών καυσίμων του ενεργειακού μίγματος στόχου, το οποίο ορίστηκε στο 41%, από το 56%.
Ο πυρηνικός στόχος της Ιαπωνίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 20-22%. Τα νέα καύσιμα όπως το υδρογόνο και η αμμωνία θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, ανέφερε το προσχέδιο.
Φιλόδοξα σχέδια
Δεδομένου ότι κρίνεται επιτακτική η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο αναθεωρημένο ενεργειακό σχέδιο του 2030 είναι «φιλόδοξο», αντί «ιδανικό όραμα» όπως στο παρελθόν, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου βιομηχανίας. Η αλλαγή έρχεται αφού η Ιαπωνία σχεδόν διπλασίασε τον στόχο της το 2030 για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τον Απρίλιο, σε 46% από 26% που ήταν στα επίπεδα του 2013.
Πολλοί ειδικοί λένε ότι ο πυρηνικός στόχος θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία οδήγησε σε μεγάλη μεταβολή της κοινής γνώμης αφού εξέθεσε τις αδυναμίες της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών και οδήγησε στο κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων της χώρας. Η Ιαπωνία στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ ενισχύει την ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά η πυρηνική ενέργεια θα παραμείνει ως σημαντική πηγή ισχύος βάσης, λέει το προσχέδιο.
www.worldenergynews.gr