Διαχειριστέ 6 δισ δολ ζητούν υβριδικό σύστημα συναλλαγών και διάδρομο τιμών για τον έλεγχο της μεταβλητότητας
Επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ζήτησαν μια συντονισμένη παγκόσμια τιμή του άνθρακα και τόνισαν ότι το κόστος εκπομπών θα πρέπει να τριπλασιαστεί έως το 2030 για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι.
Η πρόσκληση της συμμαχίας The Net Zero Asset Owner Alliance, της οποίας στα 43 μέλη περιλαμβάνονται μερικά από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο και ασφαλιστές, έρχεται πριν από τον επόμενο γύρο των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα τον Νοέμβριο.
Επί του παρόντος, περίπου 64 μέσα τιμολόγησης άνθρακα, όπως συστήματα εμπορίας εκπομπών ή φόροι, χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύπτοντας μόλις το 21% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ανέφερε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάιο.
Αλλά ακόμη και σε αυτά τα συστήματα οι τιμές μπορεί να ποικίλλουν πολύ. Η αποσπασματική προσέγγιση καθιστά δύσκολο για τους παγκόσμιους επενδυτές και εταιρείες να διαχειρίζονται τον κίνδυνο και να προγραμματίζουν μακροπρόθεσμα, ιδίως στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που απαιτούνται για την επιτάχυνση της μετάβασης με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Δεδομένου ότι, και για να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους προ-βιομηχανικούς κανόνες, στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η ομάδα πρότεινε ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ συστημάτων εμπορίας εκπομπών και φόρων ή εισφορών.
Πρόταση για δημιουργία ελαχίστης και μεγίστης τιμής
Συγκεκριμένα, η ομάδα υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ελάχιστης τιμής για τον άνθρακα, η οποία θα κινείται υψηλότερα με την πάροδο του χρόνου, για να δώσει βεβαιότητα στους επενδυτές και να παρέχει προφυλάξεις ενάντια στις πτώσεις τιμών και μια μέγιστη τιμή για προστασία από τις αυξήσεις των τιμών.
"Ένας διάδρομος τιμών άνθρακα που παρέχει ένα σαφές οικονομικό σήμα καθώς και περισσότερη προβολή θα παρέχει το απαραίτητο παγκόσμιο περιβάλλον για τις εταιρείες προκειμένου λαμβάνουν σωστές επενδυτικές αποφάσεις", δήλωσε ο Charles Emond, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του καναδικού συνταξιοδοτικού συστήματος Caisse de dépôt et placement du Κεμπέκ (CDPQ).
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η τιμή των 147 δολαρίων ανά τόνο απαιτείται έως το 2030, εάν ο κόσμος ελπίζει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, σχεδόν τριπλάσια από την τρέχουσα τιμή στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ που είναι σήμερα περίπου 59 $ τον τόνο. «Τα ουδέτερα από τα έσοδα μέσα τιμολόγησης άνθρακα - εναρμονισμένα διασυνοριακά - όχι μόνο θα απελευθερώσουν μαζικές επενδύσεις σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, αλλά θα ενισχύσουν τομείς από τις κατασκευές έως τις μεταφορές, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τη μετάβαση», δήλωσε ο Günther Thallinger, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Allianz SE και πρόεδρος της Net-Zero Asset Owner Alliance.
www.worldenergynews.gr