Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πάνω από τις 1,2 ΤWh παρέμεινε η ζήτηση την περασμένη εβδομάδα - Στο 28% το μερίδιο των ΑΠΕ

Πάνω από τις 1,2 ΤWh παρέμεινε η ζήτηση την περασμένη εβδομάδα - Στο 28% το μερίδιο των ΑΠΕ
Οι επιχειρήσεις Μέσης Τάσης που τροφοδοτούνται από ιδιώτες προμηθευτές έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για σύνδεση των τιμολογίων τους με τη χονδρική τιμή

Η μικρή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και η σημαντική άνοδος της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, μείωσαν τις χονδρικές τιμές του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι οποίες πάντως παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ καταγράφουν εκ νέου ανοδικές τάσεις την τρέχουσα εβδομάδα.

Έτσι ενώ η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας την εβδομάδα από 5-11 Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 95,61 ευρώ/Mwh, παρουσιάζοντας κάμψη 7,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα για χθες 13 Ιουλίου η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 109,87 ευρώ/MWh και για σήμερα 14 Ιουλίου, στα 100,84 ευρώ/MWh.

H αύξηση της ζήτησης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την μεγάλη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων συντηρούν τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη την ανοδική τροχιά των τιμών χονδρικής οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να χτυπάνε την πόρτα και των τελικών καταναλωτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση από ιδιώτες προμηθευτές έχουν λάβει ειδοποιήσεις για σύνδεση των τιμολογίων τους με τη χονδρική τιμή, ενώ οι οικιακοί καταναλωτές της ΔΕΗ θα καταλάβουν τη διαφορά στα τιμολόγια τους από τον Αύγουστο όταν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα σύνδεσης με την χονδρική.

Βεβαίως η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει έκπτωση 30% στα τιμολόγια της ώστε να αντισταθμίσει εν μέρει την αύξηση που θα προκύψει

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών απασχολεί το ΥΠΕΝ

Το ζήτημα φαίνεται ότι απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να δηλώνει ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα αφού οι τιμές χονδρικής σε όλες τις αγορές έχουν αυξηθεί από πέρυσι 20-40%.

Ο κ. Σκρέκας απέδωσε το θέμα στις πολιτικές αποφάσεις της Ευρώπης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις αυτές έχουν επιπτώσεις» και ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050 δεν επιτυγχάνονται από μόνοι τους.

Τώρα σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών χονδρικής μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες υψηλών τιμών, το επταήμερο 5-11 Ιουλίου η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κατέγραψε μείωση κατά 7,4% και διαμορφώθηκε στα 95,61ευρώ/MWh με μέγιστη και ελάχιστη τιμή τα 131,43 ευρώ/MWh και τα 68,20 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε πάνω από τις 1,2 TWh, ενώ το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 291 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.254 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος που ήταν 30 GWh.

Αυξήθηκε στο 28% η συνεισφορά των ΑΠΕ

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 49 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 28%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 342 GWh (υψηλό 14 εβδομάδων), σημειώνοντας άνοδο 28% σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 82 GWh (+4,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 555 GWh, καλύπτοντας το 45% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 91 GWh, κάλυψε το 7% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 188.559 MWh την περασμένη Πέμπτη (8/7), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (11/7) στις 154.235 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1.224.076 MWh πιο χαμηλά κατά 3,84% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 1.273.014 MWh.

Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7.286 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα στα 5.147 MW και 9.455 MW αντίστοιχα.

Το 66% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε την χαμηλή τάση (περίπου 795 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 22% την μέση τάση (περίπου 264 GWh), ενώ το υπόλοιπο 12% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (περίπου 139 GWh).

Πώς διαμορφώθηκε το εβδομαδιαίο μίγμα

Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (45%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (28%), καθαρές εισαγωγές (13%), λιγνίτη (7%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (7%).

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια των ΑΠΕ που ήταν στο 21% και των μεγάλων υδροηλεκτρικών που ήταν στο 6%, ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια του φυσικού αερίου που ήταν στο 46%, των καθαρών εισαγωγών που ήταν στο 17%) και του λιγνίτη που ήταν 9%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ ανήλθε σε 554.530 MWh και 342.308 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη έφτασε τις 90.938 MWh.

Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 184.848 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να σημειώνεται την περασμένη Τρίτη (6/7), διαμορφούμενη στις 36.012 MWh. Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 30.325 MWh, εκ των οποίων 7.497 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Παρασκευή (9/7).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης