Τελευταία Νέα

Ποιοί είναι οι σημαντικοί νέοι «παίκτες» στην αγορά των Φο.Σ.Ε. με άδειες για 9,5 GW

Ποιοί είναι οι σημαντικοί νέοι «παίκτες» στην αγορά των Φο.Σ.Ε. με άδειες για 9,5 GW
Η δυνατότητα των ΑΠΕ να προσφέρουν Υπηρεσίες Εξισορρόπησης και η ωρίμανση της αγοράς για την εκκίνηση των PPAs, δίνει άλλη δυναμική στους ΦοΣΕ

Με ταχύτατους ρυθμούς αναπτύσσεται η αγορά των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.), η οποία  αντιπροσωπεύει περί το 28% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ της χώρας ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής συμμετέχει στις αγορές εκπροσωπούμενο από τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (ΦοΣΕΤεΚ – ο δημόσιος ΦοΣΕ που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ).

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μέχρι στιγμής, έχει δώσει 25 άδειες για ΦοΣΕ σε ελληνικές και ξένες εταιρείες,  για συνολικά για 9,5 GW.  Από αυτές ενεργές είναι περί τις 17.

Ο ανταγωνισμός, μέρα με τη μέρα αυξάνεται, ενώ ο ρόλος τους θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω, αφενός  διότι ως το τέλος του 2021, οι ΑΠΕ αναμένεται ότι θα μπορούν να προσφέρουν Υπηρεσίες Εξισορρόπησης και αφετέρου  διότι όλα δείχνουν ότι η αγορά ωριμάζει ώστε να εκκινήσει η αγορά των διμερών συμβολαίων (PPAs).

Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως για τους ΦοΣΕ, ειδικά όταν τα PPAs αφορούν μεγάλους καταναλωτές, είναι να διαθέτουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ώστε να είναι ικανοί να καλύψουν μεγάλο ποσοστό της ζήτησης για πράσινη ενέργεια και να εξασφαλίζουν το υπόλοιπο από την χονδρεμπορική.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι «παίκτες» σήμερα

Σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η Optimus Energy (στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) η  οποία στις 17 Ιουνίου εξασφάλισε την αναβάθμιση της αδείας της από τη ΡΑΕ για την άσκηση της δραστηριότητας Εκπροσώπησης Παραγωγής ΑΠΕ (ΦοΣΕ) στα 3.000 MW (από 1.250 MW).

Σήμερα εκπροσωπεί περίπου  650 αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς,  συνολικής ισχύος 1,1 GW. Η Optimus Energy έχει ξεπεράσει το 51% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ που εκπροσωπείται από ΦΟΣΕ ΑΠΕ.  

Ακολουθεί η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ/Protergia, της οποίας ο Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης για την εκπροσώπηση Σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνει πλέον, μετά τη χορήγηση σχετικής άδειας από τη ΡΑΕ τη συνολική ισχύ των 1.500 MW (από 500 MW). Σήμερα το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 179 σταθμούς συνολικής ισχύος 368,4 ΜW.

Σημαντικό είναι και το χαρτοφυλάκιο της Elpedison η οποία επίσης διαθέτει άδεια για 1.500 MW, έπειτα από αίτηση επέκτασης αδείας.  Ενεργές άδειες ΦΟΣΕ για μικρότερα χαρτοφυλάκια διατηρούν η ΔΕΗ,  η Renoptipower, η Inaccess Networks,  η NRG Trading House και η Motor Oil (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου, η Forena, η Eunice Aggregation ΜAE, η Solar Energy, η Violar, η Volterra Α.Ε., η Watt And Volt, η Volton, η Dufenco Hellas, η ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ και η Wootis.

Μάλιστα η Wootis (Βοώτης ΑΕ), εκπροσωπεί 53 φωτοβολταϊκούς σταθμούς της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 39,5 MW. Διαχειρίζεται και την ιστοσελίδα http://fose.energy/ η οποία ενημερώνει νέους παραγωγούς ΑΠΕ για τη συμμετοχή τους στην αγορά ενέργειας  και τον ρόλο των ΦοΣΕ.

Επίσης, άδεια ΦοΣΕ ισχύος 200 MW εξασφάλισε στις 17 Ιουνίου ένας ακόμη σημαντικός «παίκτης», η Enel Global Trading SpA.  Όσο για την kIEFER ΤΕΚ, όπως ανέφερε προ ημερών ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Χρήστος Πετρόχειλος η εταιρεία δραστηριοποιούμενη και ως Φο.Σ.Ε. ετοιμάζει τα πρώτα διμερή συμβόλαια (PPAs) πώλησης «πράσινης» ενέργειας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις επενδύσεις ΑΠΕ

 Άδεια για την άσκηση της δραστηριότητας εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξασφάλισε στις 17 Ιουνίου και η Survey Digital Photovoltaics (Σερβέι Ντίτζιταλ Φωτοβολταϊκα) ισχύος 500 MW.

Το ίδιο και η εταιρεία Alpiq Energy Hellas,  επίσης για 500 MW, όπως και η  Green Energy Aggregator Services για 300 MW. Όσο για την εταιρεία VERD, η οποία είχε ήδη από το 2020 άδεια για ΦοΣΕ, αιτήθηκε τροποποίηση για αύξηση της ισχύος από 150 MW σε 500 MW. 

Οι ΦοΣΕ πληθαίνουν, όσο αυξάνονται οι επενδύσεις ΑΠΕ και οι ανάγκες συμμετοχής τους στην αγορά ενώ ο ρόλος τους αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με το που θα αρχίσουν να συνάπτονται στην αγορά διμερή συμβόλαια (PPAs). 

Ειδικά για τους μικρούς  παραγωγούς πράσινης ενέργειας, ιδιαιτέρως από μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, η εκπροσώπησή τους από ΦοΣΕ αποτελεί διέξοδο καθώς αποφεύγουν πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία.

Παράλληλα οι ΦοΣΕ μπορούν να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του ρίσκου ενός συμβολαίου μεταξύ παραγωγού και προμηθευτή ή καταναλωτή, ενώ συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό σταθμών ΑΠΕ, με γεωγραφική διασπορά, και έτσι κατορθώνουν να  διαχειριστούν με επάρκεια τη μεταβλητότητα της παραγωγής και να υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές  στο χρηματιστήριο ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης