Όλο και μεγαλύτερο είναι το έδαφος που κερδίζει διεθνώς το υδρογόνο και οι επενδύσεις μεγάλων παικτών της αγοράς σε αυτό. παγκόσμια ζήτηση υδρογόνου έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970 και προβλέπεται μαζική άνοδος.
Στην παρούσα χρονική περίοδο που το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνεται, η ηλεκτρόλυση αποσπά την προσοχή κορυφαίων ενεργειακών φορέων. Η Shell είναι μια από αυτές, καθώς δημιούργησε το νέο της εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στο πάρκο Rheinland της Γερμανίας με την συμμετοχή κοινοπραξίας, ενώ παράλληλα έλαβε το πράσινο φως για ένα υπεράκτιο αιολικό project στις ΗΠΑ.
Το έργο
Η Shell είναι μάλιστα η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε αυτήν την τεχνολογία σε τόσο μεγάλη κλίμακα σε ένα διυλιστήριο. Η ισχύς της ομάδας είναι στα 10 MW και υπάρχουν σχέδια για την προσθήκη ακόμη 90 MW.
«Ο ηλεκτρολύτης Rheinland θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή έως 1.300 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για την παραγωγή καυσίμων με χαμηλότερη ένταση άνθρακα. Το πράσινο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την απανθρακοποίηση και άλλων βιομηχανιών» εξηγεί η Shell.
Ενεργειακά «χτυπήματα»
Σημειώνεται ότι η Shell συνεργάστηκε με την EDF Renewables για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στα ανοικτά του New Jersey. Το έργο περιλαμβάνει σχέδια για εγκατάσταση ηλεκτρόλυσης 5-10 MW και έλαβε το «πράσινο» φως από το ΔΣ των δημόσιων υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας.
Αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, η Shell θα μπορούσε να λάβει πίστωση για το μεγαλύτερο εργοστάσιο πράσινου υδρογόνου στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Βέβαια θα χρειαστεί να επιταχύνει τα σχέδιά της, καθώς η Plug Power κάνει ήδη κάποιες γρήγορες κινήσεις προς την κατεύθυνση του ανανεώσιμου υδρογόνου και οι ενεργειακοί φορείς σε διάφορες δυτικές πολιτείες οργανώνονται γύρω από το πράσινο υδρογόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, το Τέξας ξεκίνησε μια μελέτη που αποσκοπούσε στη μόχλευση των αιολικών και ηλιακών πόρων της για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε κλίμακα.
Τέλος, εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να συνδυάσουν την πρωτοποριακή τεχνολογία κυψελών καυσίμου, η ζήτηση για υδρογόνο θα αυξηθεί καθώς διάφοροι βιομηχανικοί τομείς επιδιώκουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων τους.
www.worldenergynews.gr