Ενέργεια

Η κόντρα Σαουδικής Αραβίας - ΗΑΕ απειλεί το μέλλον της συμμαχίας - Yποχωρούν οι τιμές

Η κόντρα Σαουδικής Αραβίας - ΗΑΕ απειλεί το μέλλον της συμμαχίας - Yποχωρούν οι τιμές
Τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι υποστήριξαν την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου, αλλά δεν επεκτείνουν τις υπόλοιπες περικοπές μετά τον Απρίλιο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ έχει βυθιστεί σε κρίση, με έντονη της διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ενεργειακής συμμαχίας.

Η αποτυχία εύρεσης λύσεων σε ακανθώδη πετρελαϊκά ζητήματα έχει ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη αβεβαιότητα, καθώς δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης για συνομιλίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για πιθανή αύξηση της παραγωγής αργού μετά τα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας τις αγορές πετρελαίου σε κατάσταση αδράνειας, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει από την τρέχουσα πανδημία κορανοϊού.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες πίσω καναλιού συνεχίζονται, αλλά οι ερωτήσεις σχετικά με τη δέσμευση των ΗΑΕ να παραμείνουν στον ΟΠΕΚ πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες» σχολίασε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα στην RBC Capital Markets.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού ενώ κινήθηκαν ανοδικά στην περιοχή των 70 δολ. Ειδικότερα, το αργό 1% στα 75,92 δολ/βαρέλι και το brent υποχωρεί ελαφρώς 0,21% στα 77,02 δολ/βαρέλι, υποχωρούν τώρα  -1,4% το Brent στα 76 δολ και 0,5% στα 74,8 δολ ο Crude.

Η αιτία του μπλόκου

Ο ΟPEC+, ο οποίος συμφώνησε μείωση ρεκόρ παραγωγής το 2020 για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών που έχει προκαλέσει η πανδημία, ψήφισε την Παρασκευή (2/7) για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και την επέκταση των υπόλοιπων περικοπών έως το τέλος 2022, αντί τον Απρίλιο του 2022.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ μπλόκαραν τη συμφωνία.Οι αποφάσεις του OPEC+, στον οποίο συμμετέχουν οι εξαγωγείς πετρελαίου, η Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγής, πρέπει να είναι ομόφωνες.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, απηύθυνε έκκληση για «συμβιβασμό και ορθολογισμό», προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμφωνία.

Τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι υποστήριξαν την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου, αλλά δεν επεκτείνουν τις υπόλοιπες περικοπές μετά τον Απρίλιο του 2022 χωρίς συμφωνία να αναθεωρήσει τη δική του γραμμή παραγωγής - το επίπεδο από το οποίο υπολογίζονται οι περικοπές παραγωγής.

Ο Samuel Burman, αναλυτής της Capital Economics, εκτιμά επίσης ότι τα Εμιράτα έχουν ενοχληθεί από τη στάση της Ρωσίας, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του OPEC σχετικά με την παραγωγή.

Στο άκουσμα της κατάρρευσης των συνομιλιών, ο John Kilduff, ιδρυτικός μέλος της Again Capital, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα κατέρρευσε η αλληλεγγύη των μελών του OPEC. Η πανδημία κρατούσε ενωμένες τις χώρες, ωστόσο οδεύουν διαιρεμένες στη μετά covid εποχή.  Αν αποχωρήσουν τα ΗΑΕ, ο OPEC θα καταρρεύσει σαν ντόμινο».

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης