Στα επίπεδα των 100 δολ/βαρέλι ενδέχεται να φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες των μελών του OPEC+, τόνισε ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για την περίοδο 2019-2021, Dan Brouillette.
Από την άλλη πλευρά, είναι «εξίσου πιθανό» ότι οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να καταρρεύσουν. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την παραγωγή και οι χώρες ακολουθήσουν τις δικές τους επιλογές, είναι εξαιρετικά πιθανή η περαιτέρω πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το brent σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,69% στα 77,69 δολ/βαρέλι και το αργό 2,30% στα 76,90 δολ/βαρέλι.
Διαφωνία των δύο πλευρών
Χθες (5/7) το Ριάντ επέμεινε στο σχέδιό του, το οποίο έχει στήριξη από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ότι ο Οργανισμός πρέπει να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, καθώς και να παρατείνει την ευρύτερη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2022, για χάρη της σταθερότητας.
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το επίπεδο βάσει του οποίου αποφασίζονται οι μειώσεις παραγωγής, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά. Αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και ότι θα πρέπει να είναι 3,8 εκατ. στην επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.
«Νομίζω ότι οι χώρες αναγνωρίζουν πως η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολ. δεν θα είναι προς το συμφέρον τους. Είναι πιθανό, οι κυβερνήσεις να αρχίζουν να ρίχνουν περισσότερα κίνητρα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση» δήλωσε στο CNBC's Street Signs Asia, ο αντιπρόεδρος του IHS Markit, Yergin.
Εντύπωση ο διαχωρισμός
Έκπληκτοι δηλώνουν επίσης οι Brouillette και Yergin από την τροπή που έχει πάρει η διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
«Θεωρώ εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα ΗΑΕ έχουν απομακρυνθεί από τη Σαουδική Αραβία, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο εντός του Οργανισμού. Αν και βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους σε αυτό το θέμα, και οι δύο έχουν στην πραγματικότητα παρόμοιους στόχους και απαιτούν έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου για νέες επενδύσεις» σημείωσε ο Brouillette. Από την άλλη πλευρά, ο Yergin κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας ότι οι δύο αυτές χώρες μέχρι πρόσφατα είχαν κοινά σημεία αναφοράς. «Νομίζω ότι η μία ή η άλλη πλευρά θα πρέπει να υποχωρήσει» συμπλήρωσε.