Η China Petrochemical Corp, ή Sinopec, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5/7/2021 ότι άρχισε να κατασκευάζει ένα έργο δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) στην ανατολική Κίνα, το μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα, ως μέρος του διυλιστηρίου το οποίο έχει στόχο να είναι ουδέτερο από άνθρακα έως το 2050.
Η ασιατική εταιρεία σχεδιάζει να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα αιχμής πριν από ένα εθνικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε η κυβέρνηση για το 2030, τόσο μέσω του έργου της για την αύξηση της παραγωγής υδρογόνου όσο και για την επεξεργασία και τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.
Το έργο CCUS περιλαμβάνει τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από το διυλιστήριο Qilu της Sinopec στην ανατολική επαρχία Shandong κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας παραγωγής υδρογόνου και στη συνέχεια την έγχυση σε 73 πηγάδια πετρελαίου στην κοντινή πετρελαιοφόρο περιοχή Σένγκλι, ανέφερε η Sinopec σε ανακοίνωση. Σε ποσοστό άνω του 99%, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να αναμιχθεί με αργό πετρέλαιο και να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Η Sinopec εκτιμά ότι 10,68 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα εγχυθούν στην πετρελαιοφόρο περιοχή τα επόμενα 15 χρόνια και θα ενισχύσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά περίπου 3 εκατομμύρια τόνους.
Το έργο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Sinopec, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να κατασκευάσει παρόμοια έργα στη γειτονική επαρχία Jiangsu, συλλαμβάνοντας και χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα από διυλιστήρια και πετροχημικά εργοστάσια εκεί και χρησιμοποιώντας τα για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα πεδία Huadong και Jiangsu.
Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε ότι θα διερευνήσει τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης CCUS, αλλά δεν παρείχε οικονομικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις επενδύσεις. Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, στοχεύουν σε καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα μετά την κλιματική συμφωνία του Παρισιού του 2015. Για να επιτευχθεί αυτό, η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που συλλαμβάνεται πρέπει να φθάσει σε 800 εκατομμύρια τόνους το 2030 από περίπου 40 εκατομμύρια τόνους σήμερα και απαιτεί έως και 160 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
www.worldenergynews.gr