Το ζήτημα της διαχείρισης των πετρελαϊκών μονάδων των νησιών επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε εκ νέου από τη ΔΕΗ το ζήτημα της αποζημίωσής της στην περίπτωση που της ζητηθεί να τις διατηρήσει σε εφεδρεία.
Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης το θέμα επανέφερε η Διοίκηση της ΔΕΗ στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την τελευταία ακρόαση που πέρασε προσφάτως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η κρατική επιχείρηση είχε στείλει προ μηνών σχετική επιστολή και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με πρόταση νομοθετικής ρύθμισης αλλά απάντηση ακόμη δεν έχει λάβει.
Όπως αναφέρει παράγοντας του ΥΠΕΝ, το ζήτημα απαιτεί διαβούλευση με όλους τους συναρμόδιους φορείς, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΗ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο πριν καταλήξουν στην τελική πρόταση, η οποία θα αποτυπωθεί σε σχετική ρύθμιση. Και τέτοια διαβούλευση δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.
Δύο προτάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δύο διαφορετικές προτάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών, καθώς ακόμη και σε πλήρως διασυνδεδεμένα νησιά (π.χ. σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο) υπάρχει το ενδεχόμενο βλάβης και των δύο καλωδίων.
Η ΔΕΗ θεωρεί ως πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση (σε σύγκριση με τη χρήση κινητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, εκτάκτως όταν χρειαστεί) τη διατήρηση μονάδων σε καθεστώς εφεδρείας, για τις οποίες ωστόσο ζητά αποζημίωση προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη συντήρησης, καυσίμου ή εκπομπών ρύπων για το διάστημα που θα χρειαστεί να λειτουργήσουν, ώστε να μην «γράφει» ζημίες.
Και όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις στα νησιά το δίλημμα θα μεγαλώνει για το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον των θερμικών μονάδων, δηλαδή εάν θα πρέπει να παραμείνουν, ή όχι, σαν εφεδρεία για τις περιπτώσεις που θα προκύψουν έκτακτες ανάγκες.
Ο ΑΔΜΗΕ, ήδη εδώ και μήνες, βάσει των μοντέλων που «τρέχει» για τα φορτία, έχει προτείνει, ότι και μετά το 2024, οπότε θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα διασυνδέσεων των Κυκλάδων θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς λειτουργίας δύο πετρελαϊκές μονάδες, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτουν στην περίπτωση βλάβης των καλωδίων η μία τα ηλεκτρικά συστήματα των Βορείων Κυκλάδων και η άλλη τα αντίστοιχα των Νότιων Κυκλάδων.
Από την άλλη πλευρά, η ΡΑΕ, φαίνεται ότι ακούει όλες τις πλευρές, προκρίνοντας ωστόσο την πλήρη απόσυρση των πετρελαϊκών μονάδων και ως ενδεδειγμένη λύση τη χρήση κινητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, τα οποία θα μεταφέρονται στα νησιά εάν και όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες και θα αποζημιώνονται μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργείο, το οποίο καταρχάς θα οργανώσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα λύση τόσο για τα νησιά, όσο και για τη ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr