Ενέργεια

Κλείνει και άλλες συμφωνίες με βιομηχανίες για την τιμή ρεύματος η ΔΕΗ μετά την Μυτιληναίος

Κλείνει και άλλες συμφωνίες με βιομηχανίες για την τιμή ρεύματος η ΔΕΗ μετά την Μυτιληναίος
Και άλλες βιομηχανίες εκτός της Αλουμίνιον εξετάζουν την λύση των PPAs μετά το 2022

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος, που θα αφορούν τη διετία 2021-2022.

Όπως φαίνεται ο δρόμος για να καθίσει η ΔΕΗ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, «άνοιξε» μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον, που είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής ρεύματος στην υψηλή τάση.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι βασικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός πως από το 2023, η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου τελειώνει μετά από 60 χρόνια.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ - Αλουμίνιον,  πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις και με άλλες μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση με στόχο να κλείσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 μια εκκρεμότητα μηνών.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι από το 2023 και μετά η ΔΕΗ προσανατολίζεται να συνδέσει το σύνολο των τιμολογίων της με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος όπως αυτή θα διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. 

Και άλλες βιομηχανίες πάντως εξετάζουν να επιλέξουν την λύση των PPA s μετά το 2022 πέραν του Αλουμινίου, τις οποίες θα επιχειρήσει  να προσφέρει και η ΔΕΗ.
Πάντως η δίοικηση της ΔΕΗ δεν ανησύχησε για τις χαμηλές τιμές της τελευταίας δημοπρασίας φωτοβολταϊκών θεωρώντας τες καλή εξέλιξη, που σημαίνει ότι τα κόστη ρεύματος για την βιομηχανία θα υποχωρήσουν σημαντικά μεσοπρόθεσμα.
 

Στο τραπέζι η πλήρης αναθεώρηση των όρων

Όπως είναι γνωστό από την αρχή του έτους η ΔΕΗ οπότε και έληγαν οι προηγούμενες συμβάσεις προμήθειας της υψηλής τάσης, έδωσε κατ΄ αρχήν δίμηνη παράταση στα τιμολόγια και στη συνέχεια με επιστολές της προς τους μεγάλους καταναλωτές έβαλε στο τραπέζι την πλήρη αναθεώρηση των όρων τιμολόγησης της υψηλής τάσης με κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων και την υιοθέτηση νέων μηχανισμών τιμολόγησης σε συνάρτηση με το προφίλ κατανάλωσης κάθε επιχείρησης.

Μάλιστα από τις 15 Μαρτίου προχώρησε στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας- προπληρωμής που κυμαίνονταν από 7%-15% αναλόγως με το προφίλ κατανάλωσης,  στο 3%, ενώ έστειλε επιστολές προς τις βιομηχανίες δηλώνοντας τη λήξη των συμβάσεων στις 15 Μαρτίου και ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει να τιμολογεί με βάση τα προηγούμενα δεδομένα έως και τις 15 Ιουνίου.

ΟΙ θέσεις αυτές της ΔΕΗ κρίθηκαν αρχικώς ως απαράδεκτες και απορρίφθηκαν από τις περισσότερες επιχειρήσεις και μάλιστα κάποιες αναζήτησαν λύση στους ιδιώτες προμηθευτές, χωρίς ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

Έτσι πλέον και με δεδομένες τις εξελίξεις στην χονδρεμπορική αγορά όπου η μέση τιμή έχει εκτοξευθεί λόγω τόσο των τιμών του CO2 όσο και του φυσικού αερίου οι συζητήσεις μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων βιομηχανιών της χώρας ξαναμπήκαν σε τροχιά και σύντομα αναμένεται να καταλήξουν στη σύναψη συβάσεων.

Επιβάρυνση CO2 και η δυνατότητα αντιστάθμισης

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις που γίνονται οδηγούν σε αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά τουλάχιστον 20% πέραν της όποιας εξέλιξης με τις τιμές των ρύπων οι οποίες ως γνωστόν μετακυλίονται αυτούσιες από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές της υψηλής τάσης αλλά και σε μια μερίδα της μέσης τάσης.

Βεβαίως για τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα αντιστάθμισης των ρύπων (αλουμίνιο, μέταλλα, χαρτί) η επιβάρυνση από τα CO2 δεν είναι μεγάλη, αν και όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της τιμής στο Χρηματιστήριο των ρύπων.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων τιμολογίων, όπως για παράδειγμα οι δείκτες μέτρησης του προφίλ κάθε επιχείρησης ώστε να προσδιοριστούν οι ποινές σε περίπτωση αυξομείωσης της κατανάλωσης.

Η βάση των τιμολογίων δηλαδή η τιμή που προτείνει η ΔΕΗ πάνω στην οποία θα χτίζονται οι χρεώσεις κάθε επιχείρησης φαίνεται ότι δεν έχει μπει ακόμη στο τραπέζι της συζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης