Birol (ΙΕΑ) : Οι καθαροί μηδενικοί στόχοι χρειάζονται αναβίωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας

Birol (ΙΕΑ) : Οι καθαροί μηδενικοί στόχοι χρειάζονται αναβίωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας
Η παγκόσμια ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% ή 230 gigawatt (GW) μεταξύ 2021 και 2030

Η ικανότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για την ταχύτερη ενσωμάτωση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, αλλά η ανάπτυξή της αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά 23% αυτή τη δεκαετία χωρίς μια ισχυρή πολιτική και επενδυτική ώθηση, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη.
υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ο ξεχασμένος γίγαντας της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να ξαναγυρίσει στην ενεργειακή και κλιματική ατζέντα εάν οι χώρες είναι σοβαρές για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων τους", δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ Fatih Birol.

Εκτός από την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πολλές υδροηλεκτρικές μονάδες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, επιτρέποντας την ενσωμάτωση διαλείπουσας παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ανέφερε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ειδική αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας .
Ωστόσο, τα νέα έργα αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες χρονικές περιόδους, μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης, υψηλό κόστος και κινδύνους από περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, καθώς και αντίθεση από τις τοπικές κοινότητες, ανέφερε.

Το ένα έκτο της παγκόσμιας παραγωγής

Το 2020, η υδροηλεκτρική ενέργεια προμήθευσε το ένα έκτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερο από όλες τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλύπτοντας την πλειονότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε 28 αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με συνολικό πληθυσμό 800 εκατομμύρια, πρόσθεσε ο IEA.
Η παγκόσμια ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% ή 230 gigawatt (GW) μεταξύ 2021 και 2030, με επικεφαλής την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και την Αιθιοπία, αλλά αυτό ήταν σχεδόν 25% χαμηλότερο από την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση. Περίπου το ήμισυ του οικονομικά βιώσιμου δυναμικού της υδροηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως παραμένει ανεκμετάλλευτο, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, δήλωσε ο IEA.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάστηκαν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και να θέσουν ισχυρά πρότυπα βιωσιμότητας για να διασφαλίσουν ότι τα έργα ήταν οικονομικά βιώσιμα και εξασφάλισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τους υπάρχοντες αγωγούς έργων και να αυξήσει πιθανώς τις προσθήκες χωρητικότητας κατά 40% έως το 2030, ανέφερε ο οργανισμός. Ωστόσο, η υδροηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να αναπτυχθεί δύο φορές πιο γρήγορα έως το 2030 για να επιτύχει τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιγράφονται στην πρόσφατη έκθεση του IEA για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης