Mελέτη: Φθηνότερο το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου με την αξιοποίηση των πλωτών offshore αιολικών

Mελέτη: Φθηνότερο το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου με την αξιοποίηση των πλωτών offshore αιολικών
Οι πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες αντιπροσωπεύουν μια «τεράστια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία»

Η αξιοποίηση των ευκαιριών της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής γερμανικής εταιρείας Roland Berger.

Οι πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες αντιπροσωπεύουν μια «τεράστια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία σε μέρη όπως η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία», όπου οι μεγάλοι υπεράκτιοι αιολικοί πόροι βρίσκονται σε πολύ βαθιά ύδατα.

Η συγκεκριμένη μάλιστα προοπτική θα μπορούσε ακόμη και να συνδυαστεί με μετατροπή υδρογόνου για να επιτρέψει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε απομακρυσμένα ύδατα, που είναι γνωστά για τους ισχυρούς και σταθερούς ανέμους. Ο συνεργάτης του Roland Berger, Maarten de Vries, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Είναι πιθανό οι πλωτές τουρμπίνες, το πράσινο υδρογόνο και η χρήση πλωτών σκαφών παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) να ενώνονται για να επιτρέψουν την υπεράκτια παραγωγή πράσινου υδρογόνου πολύ χαμηλού κόστους».

Παράλληλα, ο Bram Albers, διευθυντής του γραφείου του Roland Berger στο Άμστερνταμ υπογράμμισε ότι: «Είναι καλύτερο να μετατρέψουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια σε υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης στη θάλασσα, παρά στην ξηρά».

Για το υδρογόνο

Σύμφωνα με την μελέτη, το υδρογόνο που παράγεται από υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι σχετικά ακριβό και περίπου τα 2/3 του κόστους ανά χιλιόγραμμο οφείλονται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η μελέτη τονίζει ότι εάν οι Ευρωπαίοι παίκτες λάβουν δραστικά μέτρα για να λάβει σάρκα και οστά το υπεράκτιο υδρογόνο, η πλωτή τεχνολογία και οι περαιτέρω μειώσεις κόστους, είναι εφικτό να αποτραπεί ο ανταγωνισμός. Έτσι, η Ευρώπη θα διατηρήσει τα σκήπτρα και θα συμβάλλει ενεργά στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος «πάνω και πέραν του άνθρακα για τους πολίτες και τις οικονομίες της ηπείρου και όλου του κόσμου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης