Παπαλεξόπουλος: Θα πρέπει να φροντίσουμε το κόστος ενέργειας να μην ξεφύγει κατά την απολιγνιτοποίηση
Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για τον κίνδυνο αύξησης τους ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις αλλά και για το σύνολο των καταναλωτών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που είχε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
Αναφερόμενος στην μετάβαση προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η μετάβαση θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το κόστος ενέργειας, όχι μόνο για τη μεταποίηση αλλά και για τα νοικοκυριά και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Όπως είπε το ζήτημα τον απασχολεί προσωπικά ενώ προσδιόρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει από τη μία πλευρά ότι η βιομηχανία θα έχει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος και από την άλλη, ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα κινδυνεύσουν με ενεργειακή φτώχια.
Επίτευξη ενεργειακών στόχων με το μικρότερο δυνατό κόστος
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δεν είναι εύκολη είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από ειδικούς ένα μενού επιλογών για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την ελληνική οικονομία.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας οι οποίες αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, εκ των πραγμάτων συγκρούονται μια σειρά από τάσεις όπως η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, ή η αύξηση της ζήτησης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνδυαστούν η καινοτομία, η ταχύτητα μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ, και οι διασύνδεση των αγορών.
ΣΕΒ: Υπαρκτά ρίσκα, αναζητούνται λύσεις
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι παρεμβάσεις που αφορούν το βασικό στόχο της κλιματικής αλλαγής να συμπληρωθούν από μια στοχευμένη ενεργειακή πολιτική η οποία να διασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για όλους, καθώς και μια συνεπή βιομηχανική πολιτική η οποία να διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική παραγωγή θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος έθεσε επίσης το ζήτημα της ανάγκης υιοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της λεγόμενης διαρροής άνθρακα, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα η οποία λόγω γεωγραφικής θέσης μπορεί να δεχθεί αθέμιτο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. «Το ενδεχόμενο να μετακομίσει η παραγωγή εκτός Ελλάδας, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, είναι και εξέλιξη που όχι μόνο θα στοίχιζε θέσεις εργασίας, επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά επιπλέον θα έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Άρα και κερατάδες και ζημιωμένοι» σημείωσε.
Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της ταχείας απολιγνιτοποίησης σημείωσε ότι αποτελεί μια θαρραλέα απόφαση που ωθεί στον σωστό, αλλά ίσως όχι στον εύκολο δρόμο.
«Θα διατεθούν ικανοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ωστόσο η μετάβαση δεν θα είναι ανέξοδη. Θα πρέπει να φροντίσουμε το κόστος ενέργειας να μην ξεφύγει» κατέληξε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Συμπερασματικά ο ΣΕΒ διαβλέπει σημαντικά προβλήματα στην πορεία του ενεργειακού κόστους τα οποία καλούνται να λυθούν. Με τις σημερινές τιμές CO2, ανόδου αυτών του φυσικού αερίου και την αύξηση της χονδεμπορικής το ζήτημα της λύσης των PPAs δεν είναι ακόμα κοντά.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ περιέγραψε τον βαθμό δυσκολίας του ζητήματος, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναζητεί λύσεις και χρυσές τομές, μαγικές όμως συνταγές δεν υπάρχουν.
Αποτέλεσμα είναι να θεωρείται πια δεδομένο ότι η περίοδος προσασρμογής θα έχει σημαντικά τίμηματα και μόνο οι απόλυτα καθετοποιημένοι όμιλοι θα έχουν την τύχη τους στα χέρια τους.
www.worldenergynews.gr