Σημαντική τομή για τη «θεραπεία» μιας σοβαρής παθογένειας του ηλεκτρικού συστήματος αποτελεί πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις απώλειες του συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρυθμιστής της αγοράς αποφάσισε, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν μπορεί να πληρώνουν οι προμηθευτές _ και κατά συνέπεια οι καταναλωτές _ και να μην επιβαρύνεται ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι και ο αρμόδιος για τη διαχείριση του δικτύου, άρα και των προβλημάτων του όπως είναι οι ρευματοκλοπές, αλλά και οι τεχνικές απώλειες.
Έτσι, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει κατά την επόμενη ρυθμιστική περίοδο, να περιορίσει τα πρώτα τρία χρόνια κατά 1,5% κατά έτος τις "μη τεχνικές" απώλειες του δικτύου, δηλαδή τις ρευματοκλοπές και ακολούθως τα επόμενα χρόνια κατά 3,5% κάθε χρόνο έως ότου αυτές μηδενιστούν. Στην περίπτωση που ο Διαχειριστής δεν καταφέρνει να πιάνει τους στόχους, θα χρεώνεται το υπολειπόμενο ποσό.
Το πρόβλημα χειροτερεύει με τα χρόνια
Η ΡΑΕ επανήλθε με το μείζον πρόβλημα των ρευματοκλοπών, με δεδομένο ότι το φαινόμενο αντί να υποχωρεί, χρόνο με τον χρόνο εντείνεται. Παρότι οι τεχνικές απώλειες έχουν περιοριστεί, οι μη-τεχνικές εντείνονται.
Ειδικότερα, μελέτη του Διαχειριστή του συστήματος για το 2019 δείχνει πολύ μεγάλες συνολικές απώλειες στο διασυνδεδεμένο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, οι οποίες ξεπερνούν και το 10% επί της συνολικής ενέργειας που εισέρχεται σε αυτό. Ειδικότερα, ποσοστό 2,4% αφορά στις απώλειες του δικτύου της μέσης τάσης, περί το 3% στις απώλειες του δικτύου της χαμηλής τάσης και 4,7% αφορά στις ρευματοκλοπές.
Εάν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών που θέτει η ΡΑΕ, τότε η ζημία θα αποτυπώνεται στα ταμεία του.
Τι καθορίζει η απόφαση
Η απόφαση της Αρχής, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, μεταξύ άλλων, καθορίζει ποιες είναι τεχνικές και ποιες μη τεχνικές απώλειες του δικτύου και τα ετήσια ποσοστά περιορισμού των ρευματοκλοπών και των άλλων απωλειών του δικτύου αλλά και τα κίνητρα για τον περιορισμό των απωλειών ενέργειας στο δίκτυο, επιβραβεύοντας τον Διαχειριστή όταν επιτυγχάνει τους στόχους και επιβαρύνοντάς τον όταν αποτυγχάνει.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί εάν όλα αυτά τα χρόνια είχε προχωρήσει από τον Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το σχέδιο της σταδιακής αντικατάστασης των 7,5 εκατ. «ρολογιών» ρεύματος με «έξυπνους» μετρητές, οι οποίοι θα του έδιναν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις ρευματοκλοπές, πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση στην τιμολόγηση του ρεύματος, την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα και γενικότερα τη βελτιωμένη επόπτευση της κατάστασης του δικτύου.
www.worldenergynews.gr