Επαναλαμβανόμενα EBITDA της τάξεως του 1 δισ. ευρώ προβλέπει για τα επόμενα χρόνια έως και το 2023 η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης, Γ. Στάσσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Mάλιστα και το 2023 προβλέπει EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού της ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχει εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών, τα EBITDA διαμορφώθηκαν το 2020 σε 886 εκατ. ευρώ και αναμένονται αυξημένα το 2021, ενώ παράλληλα προχωρεί η μείωση του χρέους της επιχείρησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δείκτης EBITDA/Χρέος από 11 φορές που ήταν, έχει διαμορφωθεί πλέον στις 3,7 φορές και όπως είπε ο κ. Στάσσης «όταν το χρέος μειωθεί στις 3,5 φορές σε σχέση με τα EBITDA, τότε η επιχείρηση θα επανεξετάσει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, καθώς για την χρήση του 2020 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την μη διανομή μερίσματος.«Τρέχει» η απολιγνιτοποίηση
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Στάσσης στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι προχωρά κανονικά και ήδη εντός του 2021 έπαυσαν οι μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, ενώ αναμένεται να αποσυρθεί λιγνιτική ισχύς επιπλέον 0,25 GW εντός του έτους.
Επανέλαβε ότι στόχος της ΔΕΗ είναι η πλήρης κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη έως το 2025, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2022 θα λειτουργήσει η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας και αμέσως θα αρχίσει η μετατροπή της σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου.
Στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι με το νέο κανονισμό της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, «ανοίγει ο δρόμος αποζημίωσης της ΔΕΗ για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων». Ο κ. Στάσσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η ΔΕΗ κρατάει ήδη σε στρατηγική εφεδρεία κάποιες μονάδες και έχει υποστηρίξει στις Βρυξέλλες την ανάγκη αποζημίωσής της. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι ως το τέλος του έτους θα βγει κάτι καλό για το συγκεκριμένο θέμα.
Στο ζήτημα της ανάθεσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κ. Στάσσης σημείωσε: «Η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο pipeline έργων συνολικής ισχύος 7 GW, με στόχο το 1,5 GW έως το 2023, ενώ όπως είπε το 1 GW είναι ήδη εξασφαλισμένο.
Σε ότι αφορά την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ και τις πιέσεις που δέχεται από τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, ο κ. Στάσσης είπε ότι σε μια απελευθερωμένη αγορά, είναι φυσιολογικό ο βασικός παίκτης να χάνει μερίδια, σημειώνοντας ότι σε καμία άλλη αγορά δεν υπάρχει εταιρεία που να κατέχει το 70%, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ οδεύει προς το 50% της αγοράς αλλά το ζητούμενο είναι η διατήρηση των καλών πελατών και σε αυτή την κατεύθυνση στρέφει τις προσπάθειές της.
Ως προς την πολιτική των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι δεν είναι τόσο φθηνοί όσο λένε και τους κάλεσε να μην παραπλανούν τους καταναλωτές, μιλώντας για μεγάλες εκπτώσεις, που ταυτόχρονα περιέχουν μεγάλες ρήτρες. Σημείωσε κλείνοντας, ότι η ΔΕΗ προσφέρει στους καταναλωτές ειδικό πρόγραμμα με σταθερές τιμές για μια διετία.
www.worldenergynews.gr