Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου ασκώντας ισχυρότατες ανοδικές πιέσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού θα καταρρίψουν το ρεκόρ του 2008 σε ότι αφορά τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός μηνός, οι ανοδικές πιέσεις αποδίδονται στα χαμηλά επίπεδα των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αερίου, την ανοδική δυναμική της τιμής των ρύπων και την υψηλή, ζήτηση αερίου από την Ασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου ICIS TTF στα συμβόλαια με προθεσμία μετά από ένα μήνα, τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου, έσπασε το φράγμα των 30 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από το 2008. Εάν τα συμβόλαια ΤΤF Ιουλίου διακανονιστούν πάνω από αυτό το επίπεδο, τότε θα καταρρίψουν ρεκόρ 13 ετών.
Η ώθηση από τις τιμές του αερίου έσπρωξε υψηλότερα και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη γερμανική αγορά, με το συμβόλαιο για τα φορτία βάσης Ιουλίου να ξεπερνά τα 75 ευρώ/ ΜWh. Πρόκειται για τιμή, η οποία είχε να εμφανιστεί στη γερμανική αγορά από το 2008 (αφορούσε προϊόν προθεσμιακής παράδοσης Νοεμβρίου 2008).
Ορατές οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά
Στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού οι επιπτώσεις της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου είναι ήδη ορατές, με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται για σήμερα στα 99,86 ευρώ/ MWh, 10% πάνω από τα χθεσινά επίπεδα.
Την εγχώρια άνοδο ευνοούν οι υψηλές θερμοκρασίες, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 5%, σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, τη στιγμή που η συμμετοχή των ΑΠΕ, εν μέρει και λόγω της σχετικής άπνοιας, υποχωρεί στο 19% του ηλεκτροπαραγωγικού μείγματος, με το φυσικό αέριο να καταλαμβάνει μερίδιο 56% και τις λιγνιτικές μονάδες να επανέρχονται στο σύστημα μετά τη μηδενική συμμετοχή της Δευτέρας, με μερίδιο 4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα (14-20 Ιουνίου) η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος είχε διαμορφωθεί στα 79,08 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 4,27% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι προβλέψεις του οίκου ICIS συγκλίνουν ότι τις επόμενες ημέρες ή/και εβδομάδες οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου και ηλεκτρισμού για το τρίτο τρίμηνο θα σπάσουν ρεκόρ όλων των εποχών, λόγω της περιορισμένης προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση.
Τα συνολικά αποθέματα αερίου της Ευρώπης διαμορφώθηκαν τη Δευτέρα στα 38,3 δισ. κυβικά μέτρα ή περίπου στο 39% της αποθηκευτικής δυναμικότητας, ελάχιστα κάτω από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ του 2018.
Από εδώ και πέρα για να επιτευχθεί η ελάχιστη απαιτούμενη πληρότητα για την χειμερινή περίοδο- τα 77,5 δισ κυβικά μέτρα με βάση το χαμηλό του 2018-, θα πρέπει από τη Δευτέρα να καταφθάνουν φορτία της τάξης των 12 bcm τον μήνα μέχρι τον Νοέμβριο.
Το 2018, το έτος με τα χαμηλότερα αποθέματα μέχρι σήμερα, ο ρυθμός εισαγωγής φορτίων ήταν 11,3 bcm τον μήνα, που επέτρεψε στην αγορά τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς να εισέλθει στη χειμερινή περίοδο, οπότε η αγορά αρχίζει και “τραβά” αποθέματα, με πληρότητα 77%.
Ο κομβικός ρόλος της Ασίας
Τα γεγονότα αυτά οδηγούν στην εκτίμηση ότι το ανοδικό δυναμικό τιμών μάλλον θα συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο του 2021
Άλλος ένας καθοριστικός παράγων που επηρεάζει τις τιμές είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Ασία. Η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών σποτ και η μεγάλη άνοδος της ζήτησης στην Ασία έστρεψε τα ευέλικτα φορτία LNG (υγροποιημένο αέριο) στις χώρες της Άπω Ανατολής/Ειρηνικού, πράγμα που εμπόδισε τη γρήγορη αποθεματοποίηση στην Ευρώπη.
Ωστόσο, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις αγορές αυτές εκτιμούν ότι μόλις περάσει η φάση της ισχυρής ζήτησης στην Ασία θα υπάρξουν μαζικές πωλήσεις προς την Ευρώπη.
Από την έναρξη της θερινής περιόδου του αερίου, οι τιμές ΤΤF στα συμβόλαια του τέταρτου τριμήνου 2021 έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ η τιμή για το γερμανικό ισοδύναμο προϊόν, που είναι το συμβόλαιο ηλεκτρισμού βασικού φορτίου, έχει αυξηθεί κατά 30% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
www.worldenergynews.gr