Ενέργεια

Goldman: Η φυσική ζήτηση θα ανεβάσει περαιτέρω πετρέλαιο, χαλκό - Υποτιμημένος ο χρυσός

Goldman: Η φυσική ζήτηση θα ανεβάσει περαιτέρω πετρέλαιο, χαλκό - Υποτιμημένος ο χρυσός
Οι προβλέψεις του επενδυτικού οίκου για τα commodities παραμένουν bull - Οι αιτίες

Ευκαιρίες αγοράς βλέπει η Goldman Sachs στα commodities η οποία συνοδεύεται από ισχυρή ζήτηση και μείωση των αποθεμάτων. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο αναμένεται αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, ο χαλκός αποτελεί μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία αγοράς ενώ ο χρυσός παραμένει υποτιμημένος

Οι φυσικές αγορές δεν ανταποκρίνονται στη συζήτηση

Η bullish θέση των commodity δεν αφορά ούτε τους κινδύνους πληθωρισμού ούτε την καθοδήγηση της Fed, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος. Πρόκειται για έλλειψη και έντονη φυσική ζήτηση. Το μόνο πράγμα που μπορεί να καταπολεμήσει τον πραγματικό φυσικό πληθωρισμό είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων.
Τα εμπορεύματα και οι φυσικές αγορές που απαρτίζουν τον ΔΤΚ είναι «σημειακά» περιουσιακά στοιχεία τα οποία ως επί το πλείστον στερούνται προσδοκιών και καθορίζονται από τη σημερινή προσφορά και ζήτηση όπου η συζήτηση για πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων σε δύο χρόνια από τώρα είναι εντελώς θεωρητικές, ειδικά όταν αυτές οι συζητήσεις μειώνουν την πολύ πιο σημαντική 10ετή απόδοση.
Επιπλέον, η Fed κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και μίλησε για μείωση των αγορών στα τέλη του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζουν ομόλογα με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό.
Η επενδυτική τράπεζα βλέπει για άλλη μια φορά αυτή τη συζήτηση, όπως με την Κίνα πριν από αρκετές εβδομάδες, ως ευκαιρία αγοράς. Ωστόσο, καθώς τα προσωρινά σοκ από τον καιρό και η επανατοποθέτηση της Κίνας έχουν προκαλέσει αρνητικές τεχνικές στον χώρο των πρώην ενεργειακών εμπορευμάτων,η ανάκαμψη από την τελευταία πτώση θα διαρκέσει περισσότερο από τις άλλες πρόσφατες περιόδους.

Οι χρηματοοικονομικές ανταποκρίνονται

Αντιθέτως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι «αναμενόμενα» περιουσιακά στοιχεία και σχεδόν εξ ολοκλήρου καθοδηγούνται από προσδοκίες. Ως αποτέλεσμα, τα σχόλια της Fed, όπως και τα σχόλια της Κίνας πριν από αρκετές εβδομάδες, έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών και όχι να καταπολεμούν τον πληθωρισμό.
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού απαιτεί ουσιαστικά αυξανόμενη αστάθεια της αγοράς μέσω υψηλών και μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων για να επιβραδύνει την ισχυρή φυσική ζήτηση. Η Κίνα έχει πλέον τοποθετηθεί για να χρησιμοποιήσει δυνητικά τα στρατηγικά της αποθέματα μετάλλου - και ιδίως του χαλκού - για να ηρεμήσει τις τιμές, αλλά αυτό θα τροφοδοτήσει μόνο την ακόρεστη όρεξη των ΗΠΑ και της ΕΕ για commodities που μόλις τώρα αυξήθηκε οριακά μετά και τις ανακοινώσεις Fed για διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων.
Επιπλέον, εάν η Κίνα χρησιμοποιήσει στα αποθέματά της σήμερα για να καλύψει τη δυτική ζήτηση, τι θα έχει απομείνει τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που προκύψει σημαντική διακοπή του εφοδιασμού ή οι πιθανές ελλείψεις από την αναμενόμενη  ταχέως εξελισσόμενη κρίση προσφοράς που προβλέπεται να ξεκινήσει το 2024 .
Η μόνη προηγούμενη γνωστή περίοδος απελευθέρωσης των  αποθεμάτων χαλκού από την SRB το 4ο τρίμηνο του 2005 δεν είχε μόνιμη επίπτωση στην αγορά, με τις τιμές να αυξάνονται 60% τους επόμενους 12 μήνες. Η μείωση των αποθεμάτων ασφαλείας, είτε εμπορική είτε κυβερνητική, οδηγεί σε μια μεσοπρόθεσμη ανοδική πορεία.
Η συνολική αγορά χαλκού κατευθύνεται σε 450kt έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες συσφίξεις της αγοράς θα συνεχίσουν να προκαλούν ορατές μειώσεις αποθεμάτων.

Η φυσική έλλειψη οδηγεί την αγορά πετρελαίου

Βραχυπρόθεσμα, η Goldman Sachs εξακολουθεί να βλέπει το Brent κατά μέσο όρο στα 80 $ / bbl αυτό το τρίτο τρίμηνο με πιθανές αυξήσεις άνω των 80 $ / bbl. Η παγκόσμια ζήτηση πιθανότατα αυξήθηκε στα 97,0 εκατομμύρια b / d , δηλαδή βαρέλια ανά ημέρα, τις τελευταίες ημέρες από 95,0 εκατομμύρια b / d πριν από λίγες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ ξεπερνούν την Ευρώπη και η Ινδία αρχίζει να δείχνει βελτιώσεις.
Με τέτοια ισχυρή αύξηση της ζήτησης έναντι σχεδόν ανελαστικής καμπύλης προσφοράς εκτός του πυρήνα του ΟΠΕΚ + (GCC + Ρωσία), η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει ελλείμματα από το περασμένο καλοκαίρι σε σχεδόν 3,0 εκατομμύρια b / d. Με τα διυλιστήρια να ανταποκρίνονται γρήγορα σε μικρές βελτιώσεις στα περιθώρια, οι προμήθειες προϊόντων πετρελαίου ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με αυτό το άλμα στη ζήτηση τελικής χρήσης, εντοπίζοντας αυτό το έλλειμμα σχεδόν εξ ολοκλήρου στο αργό. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στα 99,0 εκατομμύρια b / d έως τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά μπορούν να αντιστοιχούν αποκλειστικά στην εποχικότητα των Ανεπτυγμένων Αγορών. Μέχρι τότε, ολόκληρο το παγκόσμιο πλεόνασμα μετά το covid πιθανότατα θα έχει εξαφανιστεί, οπότε οι αυξημένες τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να είναι ο καταλύτης για την επανεστίαση της αγοράς .

Ο χαλκός στα χνάρια του πετρελαίου

Η αγορά χαλκού υπέστη τις τελευταίες εβδομάδες από μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης τόσο για την τοποθέτηση επενδυτών όσο και την απελευθέρωση των αποθεμάτων SRB. Ωστόσο, καμία κίνηση πολιτικής δεν θα έχει ουσιώδη ή διαρκή επίδραση στην τιμή ούτε στη θεμελιώδη προοπτική, η οποία παραμένει προσανατολισμένη σε μια πορεία προς σαφείς συνθήκες ελλείμματος τόσο το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους όσο και για το 2022. Η δυτική ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό, η Κίνα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται από τη φάση της κατάντη αποσυμπίεσης προς πιο ορατή στεγανότητα και σε αντίθεση με την περιορισμένη αύξηση της προσφοράς, παραμένει σε καλό δρόμο για μια φάση ελλείμματος βιομηχανικών μετάλλων τους επόμενους μήνες.
Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ελλείμματα ρεκόρ προκύπτουν από έναν συνδυασμό πράσινης ζήτησης και χρόνιας υποεπένδυσης από την πλευρά της προσφοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κίνηση σε χαμηλότερη τιμή αντιπροσωπεύει μια κακή πολιτική καθώς από θεμελιωδώς αιτιολογημένα επίπεδα, είναι αποτέλεσμα από μια απροσδόκητη παρέμβαση των κινεζικών προδιαγραφών, η οποία τελικά μειώνει την υγιή ρευστότητα.
Έτσι ενώ η πτώση του χαλκού ενώ παραμένει ως ευκαιρία αγοράς θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί και ως μια πιο μακροπρόθεσμη επένδυση.

Ο υπερπουλημένος χρυσός είναι και πάλι χαμηλότερα

Ο χρυσός έχει ξεπουλήσει με την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων και του ισχυρότερου δολαρίου. Ωστόσο, σε ένα πλέον γνωστό μοτίβο, η πρόσφατη κίνηση του χρυσού ξεπέρασε τόσο την κίνηση του δολαρίου όσο και των πραγματικών επιτοκίων, υποδηλώνοντας ότι οφείλεται σε ανοδική ανατροπή των τιμών τις επόμενες εβδομάδες.
Στην πραγματικότητα, ο χρυσός τώρα τιμολογεί ένα σενάριο Goldilocks ισχυρής ανάπτυξης χωρίς πληθωρισμό, υπονοώντας περιορισμένη ζήτηση και αυτό ως αμυντικό περιουσιακό στοιχείο ή ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού.
Αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο να υλοποιηθεί για δύο λόγους .
Πρώτον, το τρέχον 10ετές μέσο επίπεδο πληθωρισμού είναι πολύ χαμηλό έναντι της προβλεπόμενης πορείας πληθωρισμού - στην πραγματικότητα δεν συνεπάγεται σχεδόν κανένα ασφάλιστρο κινδύνου πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια.
Δεύτερον, όταν ωριμάσει η προσδοκία της Fed για παροδικό πληθωρισμό, τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να λειτουργούν ως περιττή εξέλιξη στην παγκόσμια ανάκαμψη, βλάπτοντας τις προσδοκίες ανάπτυξης και αυξάνοντας την αμυντική αξία του χρυσού.
Δεδομένου ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν έχουν αρχίσει την σύσφιξη μετά την ανακοίνωση της FED, η έκταση των πακέτων στήριξης της πραγματικής οικονομίας - και επομένως του αναμενόμενου πληθωρισμού - παραμένει αμετάβλητος. Συνολικά, η επενδυτική τράπεζα βλέπει τον χρυσό ως υποτιμημένο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης