Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας θα κάνει δεκτή την πρόταση των συμβούλων του για επαναφορά από το 1% στο 6% του ποσοστού που δικαιούνται οι υπό απανθρακοποίηση περιοχές της χώρας από την κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι και το 2019 το 6% των εσόδων (τότε περίπου 30 εκατ. ευρώ) μέσω του Πράσινου Ταμείου είχαν διοχετευθεί στις τρεις υπό απανθρακοποίηση περιφερειακές ενότητες της χώρας (Δυτική Μακεδονία, Αρκαδία και νησιά).
Πώς είχε γίνει τότε το μοίρασμα; Το ΥΠΕΝ είχε μηδενίσει το ποσοστό για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (από 12,9% το 2018 πήγε στο 0%) και είχε μειώσει το ποσοστό των ενεργοβόρων βιομηχανιών από 15% στο 12,8%. Επίσης, είχε περιορίσει τα έσοδα για το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης από το 6% στο 3%. Έτσι, είχε αυξηθεί και το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ.
Ωστόσο, το 2020 ο τότε υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, με απόφασή του, είχε περιορίσει το 6% υπέρ των λιγνιτικών περιοχών σε μόλις 1%, με αποτέλεσμα μόνο 5 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν στις ενεργειακές περιφέρειες της χώρας μας και στα νησιά.
Στον «αέρα» η υπόλοιπη κατανομή των εσόδων
Από τα υπόλοιπα έσοδα, το 78% των κονδυλίων είχαν εξασφαλιστεί για τη διάσωση του ΕΛΑΠΕ, τα 1% πήγε στον ΟΦΥΠΕΚΑ (ο οργανισμός για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας), το 16,5% στη βιομηχανία και το 3,5% στην ηλεκτροκίνηση.
Πάντως, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, πέρα από το 6% που δείχνει να έχει «κλειδώσει», για τα υπόλοιπα η …ρουλέτα ακόμη γυρίζει και δεν έχει κάτσει η μπίλια. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με το 6% με την περιφερειακή αρχή να ετοιμάζεται να διεκδικήσει 8%.
Βεβαίως ακόμη δεν είναι έτοιμη ούτε η ρύθμιση, η οποία θα επικαιροποιεί την κατανομή των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών τα επόμενα χρόνια, η οποία αναμενόταν πριν το Πάσχα.
Όσο για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα προσδιορίζει τα ακριβή ποσοστά εσόδων που θα λάβει ο ΕΛΑΠΕ, οι λιγνιτικές περιοχές και οι υπόλοιπες κατηγορίες θα ακολουθήσει της ρύθμισης και σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ θα καθορίζει το μοίρασμα των εσόδων για την επόμενη δεκαετία, δηλαδή έως και το 2030 και όχι μόνο για ένα έτος όπως γινόταν την τελευταία πενταετία.
www.worldenergynews.gr